Forbrugerrådet: Grønlandsrejser er også omfattet af EU-dom

Flypassagerer, som flyver til Grønland, kan med en EU-dom i hånden have krav på en langt større kompensation, hvis der opstår forsinkelser undervejs.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
05. juli 2018 07:21

Forbrugerrådet i Danmark er ikke i tvivl om, at en ny EU-dom er med til at sikre bedre rettigheder for passagerer, som flyver til Grønland.

- Vi har tolket det som en god dom for flypassagererne, siger politisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk, Vibeke Myrtue Jensen.

Tidligere har det været uklart om passagererne har været dækket af de mere gunstige EU-regler, hvis man efter en mellemlanding udenfor for EU blev forsinket.

LÆS OGSÅ EU-dom giver flere ret til fly-erstatning

Forsinkelser efter en mellemlanding skal udløse kompensation

Med EU-dommen er der ifølge Forbrugerrådet ingen tvivl om, at EU-reglerne gælder hele vejen frem til ens endelige destination, hvis der er tale om en samlet reservation.

- Det vil sige, at hvis man bliver forsinket undervejs også selvom, at det er et andet sted i Grønland, så er du dækket af EUs forordning på området, hvor du har ret til blandt andet kompensation og forplejning, siger hun til KNR.

Det har du krav på
Hvis dit fly ved ankomst til den endelige destination er forsinket mere end:
  • 3 timer på en rejse på maksimalt 1500 km (250 Euro)
  • 3 timer på flyvninger over 1500 km inden for EU (400 Euro)
  • 3 timer for alle flyvninger mellem 1500 og 3500 km (400 Euro)
  • 4 timer for flyvninger der er længere end 3500 km uden for EU (600 Euro)
Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Helt konkret betyder det, at hvis man på sin rejse fra København til eksempelvis Nuuk bliver mere end fire timer forsinket, så har man ret til 600 euro i kompensation af Air Greenland, også selvom det er flyet fra Kangerlussuaq til Nuuk, som er forsinket.

Flyselskaber afviser tit

Reglerne gælder dog ikke, hvis det er en såkaldt force majeure situation, som er årsag til forsinkelsen. 

 - Hvis flyselskabet ikke selv er herre over de her ting, som kommer ind, så er de heller ikke forpligtiget til at udbetale kompensation, men de har stadigvæk forpligtigelser til at hjælpe dig videre, hvis dit fly er aflyst eller forsinket, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Hvis man mener, at man har ret til kompensation, skal man i første omgang henvende sig til flyselskabet, som så skal tage stilling til det. Og man skal ifølge Forbrugerrådet ikke bare acceptere et afslag.

- Det er ofte, at flyselskabet giver et afslag, da det nærmest er gratis for dem. Så skal du klage videre, hvis du mener, at du har en god sag til den myndighed i det land, som du afrejser fra. Hvis du afrejser fra Danmark, så er det Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, hvor det er gratis at klage til, siger Vibeke Myrtue Jensen.

LÆS OGSÅ 850 passagerer ramt af teknikproblemer

I en mail til KNR skriver kundechef for Air Greenland, Helle Pedersen, at de allerede i dag kigger på den samlede rejse og den endelige destination, når de behandler klager.  

- Destinationen er netop afgørende for EU-kompensationens beløbsstørrelse. Ifølge min opfattelse er der umiddelbart intet nyt for Air Greenland at forholde sig til i den seneste dom.

LÆS OGSÅ Norsaq kan stadig ikke komme på vingerne

Hun skriver desuden, at de løbende overvåger området, og hvis det viser sig, at de skal forholde sig til noget nyt, så retter de ind.

Det har dog ikke været muligt for KNR at få Air Greenlands kundechef til at uddybe om det så betyder, at selskabet i forvejen betaler kompensation for hele rejsen efter EU-reglerne. 

Hvis man rejser videre med Diskoline er man dog ikke dækket af EU-reglerne på denne del af rejsen, da der er tale om en separat reservation.

LÆS OGSÅ Kangerlussuaq bliver tætpakket de kommende dage