Grønlandske politikere laver mere i Folketinget end de færøske

​​​​​​​Grønlandske folketingsmedlemmer er langt mere aktive i det parlamentariske arbejde i Danmark end de færøske. Det viser en ny undersøgelse.
De grønlandske folketingsmedlemmer er generelt mere aktive end deres færøske kolleger i deres politiske virke på Christiansborg, viser ny undersøgelse. Her er det de nuværende grønlandske medlemmer af Folketinget, t.v. Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (S). Foto © : Malik Milfeldt
28. februar 2022 05:43

Nok har Grønland kun to pladser i Folketinget - men de grønlandske folketingsmedlemmer er noget mere aktive i deres virke end deres kolleger fra Færøerne.

Det skriver netmediet Altinget.  Det viser en undersøgelse, som Mette Marie Stæhr Harder, gæsteforsker ved juridisk fakultet på Københavns Universitet og lektor i statskundskab ved Karlstad Universitet, har lavet ved at kortlægge de nordatlantiske folketingsmedlemmers engagement i dansk politik fra 1953 til 2019.

Undersøgelsen slår fast, at de grønlandske folketingsmedlemmer igennem årene har været med i næsten dobbelt så mange politiske udvalg i Danmark end de færøske folketingsmedlemmer - herunder det meget magtfulde udvalg, Udenrigspolitisk Nævn.

LÆS OGSÅ Det vil Aaja og Aki-Matilda fokusere på i deres åbningstale

De grønlandske politikere stiller også flere spørgsmål til de danske ministre end deres kolleger fra Færøerne.

I perioden 2005-2019 har grønlandske politikere stillet 881 spørgsmål, hvor de færøske holder sig mere tilbage med 445.

Og der er en forskel i typen af spørgsmål:

- Færingerne stiller i højere grad spørgsmål om rigsfællesskabet. Det gør grønlænderne slet ikke. Det er meget mere specifikt realpolitisk, de spørger. Det, synes jeg, er en interessant forskel, siger Mette Marie Stæhr Harder til Altinget.

Undersøgelsen viser også, at de grønlandske folkevalgte i Folketinget generelt har været mere fysiske til stede på Christiansborg end de færøske politikere.

Det skyldes dog bl.a., at mange af de færøske folketingsmedlemmer også har været medlemmer af Lagtinget i hjemlandet.

Ingen af de fire nuværende nordatlantiske medlemmer af Folketinget sidder også i Lagtinget eller Inatsisartut.