Det vil Aaja og Aki-Matilda fokusere på i deres åbningstale

I dag indtager de to grønlandske folketingsmedlemmer Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (S) talerstolen, når der er åbningsdebat i Folketinget. Her er, hvad de vil sige.
Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (S) skal i dag tale ved åbningsdebatten i Folketinget. Foto © : Siumut i Folketinget
07. oktober 2021 15:23

Tirsdag skød statsministeren folketingsåret i gang. I dag er det så de øvrige partiers tur til at komme til orde, når der åbningsdebat.

KNR har talt med de to grønlandske folketingsmedlemmer for at høre, hvad de vil sætte på dagsordenen i dagens tale.

Hvad er det vigtigste budskab i din tale? 

 Aaja Chemnitz Larsen:
- Grønland har momentum lige nu. Derfor er det vigtigt, at vi får flere udenlandske investeringer til landet. Jeg vil også fokusere på, at vi skal have skabt et trygt samfund. Vi ser nemlig, at volden og antallet af selvmordstrusler og seksuelle overgreb er stigende. Det forpligter os til at finde gode løsninger. 

Aki-Matilda Høegh-Dam:
 - Det vigtigste budskab for mig bliver at tale om de tvangsfjernelser, der er blandt grønlandske børn i Danmark. Derudover vil jeg sige, at vi skal have en mere ligeværdig demokratisk proces i forhold til den lovgivning, som Danmark og Folketinget varetager i forhold til Grønland. Vi skal have et folketingsråd i Inatsisartut, som skal rådgive Folketinget i spørgsmål, som vedrører Grønland. 

Aaja Chemnitz Larsen nævner også tvangsfjernelser af grønlandske børn, som noget der skal ses nærmere på. Her understreger hun, at det er vigtigt, at de danske sagsbehandlere tager hensyn til både det grønlandske sprog og kultur, når vurderer familierne. 

Hvad har været de vigtigste politiske sager det seneste år?

Aaja Chemnitz Larsen:
- Det har været at sikre bedre løn til politi- og anstaltsbetjente. Jeg håber, at det kommer til at få en positiv effekt. Det har også være vigtigt, at Grønland har fået et større udenrigspolitisk albuerum - både i Arktisk Råd og internt i rigsfællesskabet. 

Aki-Matilda Høegh-Dam:

- Jeg er stolt over, at vi har sikret en lønforhøjelse til politi- og anstaltsbetjentene. Derudover har vi også styrket, at vi får mere selvbestemmelse i forhold til udenrigspolitikken. 

Hvad bliver de vigtiste politiske sager det kommende år?

Aaja Chemnitz Larsen:
- Vi skal have oprettet nogle børnehuse. I dag er der alt for mange sager om seksuelle overgreb på børn, som bliver henlagt fordi, at der mangler beviser. Børnehusene vil både sikre, at der bliver indsamlet flere beviser, men også at der er mulighed for, at man kan få bedre hjælp som barn og familie. Det kan styrke barnets retssikkerhed.

Aki-Matilda Høegh-Dam:
- Udover tvangsfjernelserne af grønlandske børn i Danmark og indsatsen for udsatte børn i Grønland, vil vi have sat gang i søkortproduktionen. Det kan gøres meget hurtigere. Vi skal også have et udlændinge- og integrationskontrol i Grønland, som kan udforme en praksis, der passer mere til de arktiske egne. 

Du kan følge åbningsdebatten direkte på dr.dk eller her.