Grønlands CO2 udledning er faldet drastik

På grund af vandkraftværker i Grønland har Nukissiorfiit udledt stadig mindre CO2 i løbet af de seneste ti år.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
16. december 2015 15:22

- Kigger vi på statistikken, er energiforbruget i husholdningerne faldet over de seneste 10 år, og det er blandet andet fordi at flere husholdninger anvender mere afbrydelig elvarme til opvarmning af deres boliger, siger Lene Baunbæk, konsulent i Grønlands Statistik.

I 2014 har vi i Grønland udledt knap 521.000 tons CO2. Det svarer til, at hver indbygger har udledt omkring 9 tons drivhusgasser.

Læs også Energiforbruget faldt i 2014

Det er 19 procent mindre CO2 i forhold til for ti år siden, altså i 2004.

Alene Nukissiorfiit, som producerer el og varme, har i løbet af ti år udledt mindre CO2, hvor udledningen er faldet med hele 32 procent i forhold til for ti år siden, siger Lene Baunbæk.

- Vi har gennem de senere ti år haft et væsentligt mindre forbrug af gasolie til produktion af el og varme, og det betyder, at udledningen af CO2 er faldet markant i konverteringssektoren - faktisk med 32 procent siden 2004, siger Lene Baunbæk.

Grunden til, at vi i Grønland udleder mindre CO2, skyldes især flere vandkraftværker, der bidrager til et grønnere Grønland.

Læs også COP21 Qujaukitsoq: Vanskeligt forhandlingsforløb er nu afsluttet

 - Vandkraften er mere energieffektiv i forhold til el og varme, og vi skal simpelthen bruge mindre vandkraft til at skabe den samme energi, end hvis vi skulle skabe el og varme med gasolieforbrænding, siger Lene Baunbæk.

Mindre CO2 udledning i Grønland skyldes dog ikke kun vandkraftværkerne, men også en tilbagegang i økonomien.

- Afmatningen af økonomien spiller også ind i en række erhverv. Vi skal alle holde varmen, så varmeproduktionen er mindre påvirkelig af denne økonomiske nedgang, men en række produktioner i samfundet falder, når vi har en nedgang i økonomien, siger Lene Baunbæk.