Grønland bør tage ansvar og modtage flygtninge

Det er dobbeltmoralsk, hvis Grønland vil have indflydelse i verden, men ikke huse mennesker på flugt, mener IA’s Aaja Chemnitz Larsen.
Foto © : Maasi Pedersen/KNR
09. september 2015 06:39

Grønland bør udvise et humanitært medansvar og tage imod en mindre gruppe flygtninge.

Det siger Aaja Chemnitz Larsen, folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, til KNR.

- Jeg tror, der er rigtig mange i Grønland, som ser på, hvad der sker i Europa lige nu, og hvad der sker i Danmark. Og jeg tror, mange sidder med følelsen af, at man gerne vil gøre noget, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at man fra Grønlands side bør tage aktivt stilling til, om man ikke skulle tage imod nogle flygtninge til Grønland også og tage en del af vores ansvar.

LÆS OGSÅ Løkke haste-indkalder til møde om flygninge

Grønland har ikke råd
I dag modtager hverken Grønland eller Færøerne flygtninge. Dog arbejder Grønland i øjeblikket på at hjemtage ansvaret for udlændingeområdet fra Danmark samtidig med, at et flertal i Inatsisartut ønsker, at Grønland kan føre udenrigspolitik uden om Danmark.

Men Grønland har ikke taget aktivt stilling til, om man vil huse flygtninge, sagde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq (S), mandag til KNR.

Desuden har Grønland også dårligt råd, pointerede Qujaukitsoq.

Han bliver bakket op af Steen Lynge fra Atassut, som skriver på sin facebook-profil: 

”Vil Grønland kunne tilbyde flygtninge anstændig hjælp, når vi i dag ofte har en ventetid på op til 1 til 2 år for at hjælpe vores egne børn med psykiske eller fysiske problemer? Det mener Atassut ikke, tiden er til.”

Steen Lynge foreslår i stedet, at Grønland kan tilbyde økonomisk hjælp til lande i nærområderne af konflikterne, så de kan huse flygtningene.

Og så bør Grønland lægge pres på Danmark, så der bliver lavet et europæisk flygtninge-system.

Læs også Aaja: Grønland skal høres om flygtninge-situation


Ikke blæse og have mel i munden

Ifølge Aaja Chemnitz Larsen skal Grønland først have en integrationsstrategi på plads, førend landet eventuelt skulle modtage flygtninge.

Men hun mener ikke, at man kan både kan få indflydelse på verdensplan - og samtidig ikke modtage en del af verdens mange fordrevne mennesker.

- Det er lidt dobbeltmoralsk, at man på den ene side kræver at blive involveret og være en aktiv del af udenrigspolitikken samtidig med, at når der skal tages et ansvar - så er vi ikke med til at tage ansvar.

- Det er ikke fordi, jeg synes, vi skal tage en hel masse flygtninge. Men jeg synes, vi skal tage aktiv stilling og overveje at tage en mindre gruppe flygtninge og have en rigtig god integrationsindsats over for dem, siger Aaja Chemnitz Larsen.