URAN GME's miljøvurdering ventes klar til vinter

Greenland Minerals and Energy A/S, GME, forventer at rapporten om samfunds- miljøpåvirkninger er klar ved udgangen af året.
Damien Krebs, metallurgisk leder fra GME. Foto © : KNR
Skrevet af Sara K. Jakobsen
10. juni 2016 12:47

Folketinget vedtog sidste uge to nye love, der gør det muligt at eksportere uran fra Grønland. 

Læs også Sidste lov om uran vedtaget

Men en udvinding af det radioaktive råstof er ikke lige om hjørnet, fortæller metallurgisk leder fra GME, der har en forundersøgelsestilladelse i Kuannersuit.

- Rapporten er allerede indgivet. Den blev afleveret til Selvstyret i december sidste år, og de har allerede gennemgået den og givet os deres første kommentarer til rapporten. Vi er på nuværende tidspunkt i gang med at indarbejde Selvstyrets tilbagemeldinger og rådgivninger, siger Damien Krebs.

Læs også Grønt lys for uraneksport

Firmaet skal først aflevere sit forslag til vurderingen af samfundsmæssig bæredygtighed, VSB og vurdering af virkninger på miljøet, VVM, til Naalakkersuisut, som herefter skal vurdere om de lever op til kravene, før de bliver sendt i offentlig høring.

- Vi forventer, at vurdereingen vil tage indtil slutningen af året, og derefter vil rapporterne om både miljø og socialepåvirkninger være klar til offentlig høring.

Læs også Dansk flertal for lov om uraneksport

Først når rapporterne er endeligt godkendt begynder processen med udnyttelsestiladelsen, og projektet kan nå at ændre sig flere gange endnu.

- Dertil kan vi også tilpasse projektet hvor den baseres på befolk  tilbagemeldinger, siger metallurgisk leder fra GME Damien Krebs til KNR.

Rapporten bliver udarbejdet af Orbicon, som er et uafhængigt konsulentfirma fra Danmark.