Foto: Nuclear Regulatory Commission/Flickr Creative Commons

URAN Grønt lys for uraneksport

Inatsisartut har onsdag endeligt tilsluttet sig de love, der skal gøre det muligt for Grønland at eksportere uran.

Det skete da fire beslutningsforslag på onsdagens dagsorden blev vedtaget. Politikerne skulle blandt andet tage stilling til, om Grønland skal tilslutte sig Det Internationale Atomenergiagenturs konvention om bistand i tilfælde af nukleare ulykker.

I sit svarnotat til andenbehandlingen af de fire forslag, der blev behandlet samlet, oplyser naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq, at beslutningsforslagene ikke handler om at godkende udvinding af uran, men:

- De fire beslutningsforslag handler om at sikre at en eventuel udnyttelse og eksport af uran kan ske på en sådan måde at kongerigets internationale ikke-spredningsforpligtelser efterleves, hedder det i svarnotatet fra Vittus Qujaukitsoq.

Læs også Ingen folkeafstemning

Læs også VIDEO Ikke flertal for forbud mod affaldsdeponering af radioaktive stoffer

De fire forslag tager udgangspunkt i den dansk/grønlandske rapport om udvinding og eksport af uran fra 2013, som påpegede, at der er behov for at etablere et særligt system for kunne leve op til  internationale forpligtelser til at føre sikkerhedskontrol med nukleart materiale.

I forbindelse med disse punkter er der ligeledes fremsat to lovforslag i Folketinget. Det drejer sig om forslag til Lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse og forslag til Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt