Børnetalsmand: Endelig forbudt at slå børn

Nu er det endegyldigt forbudt at slå børn herhjemme. Det er en realitet, efter at Folketinget har vedtaget forældreansvarsloven. Det glæder børnetalsmanden, som dog også ser mulighed for forbedring.
Foto © : MIO
Skrevet af Paarnaq Hansen
21. januar 2016 08:02

Lovgivningen indenfor familieretten er et af de områder, der endnu ikke er hjemtaget. Derfor hører forældreansvarsloven stadig under Folketinget. I tirsdags blev et forslag om at ændre forældreansvarsloven behandlet i Folketinget. Det betyder, at vi ikke længere kan slå vores børn.

- Det er selvfølgelig glædeligt. Det er også noget, vi har ventet på, og som Grønland har været inde og pege på, siger børnetalsmand Aviaja Egede Lynge til KNR.

Læs også  Ja til homovielser og nej til at slå børn

Med lovændringerne har barnet nu også fået rettigheder til at udtrykke sig. Det betyder, at barnet har ret til at ytre sig, når barnets forældre skilles. Eksempelvis kan barnet nu give udtryk for, hvilken af forælder det vil bo hos.

- I forhold til børnekonventionen og barnets rettigheder så er det en rigtig god ting og også en forbedring i forhold til, at barnet kan inddrages mere i den her sag, som for eksempel når forældrene skal skilles, så det er en forbedring, fastslår Aviaja Egede Lynge.

Plads til forbedring

Børnetalsmanden mener dog, at der er plads til forbedringer, så loven passer bedre til de grønlandske forhold.

- Selvom man går ind og laver nogle forbedringer, så skal vi stadigvæk tænke på, at det er ikke en lov, der er lavet ud fra grønlandske forhold, det vil sige, at der er nogle enkelte punkter, der stadigvæk kan forbedres, siger Aviaja Egede Lynge.

Læs også Simon Lynge skal fremme viden om børns rettigheder

Hun mener, at man med loven burde have tænkt på hvor stor udstrækning Grønland har.

- Her har man for eksempel ikke taget så meget højde for, hvad gør man så ved skilsmisse, hvis forældrene for eksempel bor langt væk fra hinanden, for eksempel den ene i Qaanaaq og den anden i Nuuk.

- Der er nogle rent principielle ting, hvor man hverken har taget så meget udgangspunkt i de demokratiske forhold eller vores kulturelle og samfundsmæssige opbygning her, siger børnetalsmand Aviaja Egede Lynge.