GE: Reformerne kommer for langsomt

Grønlands Erhverv efterlyser mere effektive reformer, der skal forbedre Grønlands økonomi og vilkårerne for erhvervslivet i Naalakkerusisuts finanslovsforslag. Derudover bør Naalakkerusisut sætte reformtempoet op, fordi det i øjeblikket går godt for Grønlands økonomi, mener arbejdsgiverorganisationen.
Foto © : Jørgen Chemnitz
Skrevet af Thomas Munk Veirum
14. august 2016 15:48

- Hvis vi skal til at forberede os på det voksende udgiftspres, der kommer som konsekvens af, at befolkningen bliver ældre, og at vi får større udgifter til sundhedsvæsnet og ældreområdet. Så er det ikke betryggende, at vi en periode, hvor det går rigtig godt med dele af økonomien, nemlig fiskeriet, ikke kan ruste os bedre, lyder reaktionen fra direktør i Grønlands Erhverv, Brian Buus Pedersen, efter han har gennemgået Naalakkersuisuts finanslovsforslag for 2017.

Brian Buus Pedersen er tilfreds med, at forslaget giver et overskud på 33 millioner i 2017. Han mener dog, at reformerne, der er beskrevet i finanslovsforslaget, er ineffektive.

Læs også Overskud på finanslovsforslaget

- Og det er jo lidt bekymrende, fordi Økonomisk Råd mange gange har sagt, at vi bliver nødt til at tage hårdt fat, så vi får reduceret det strukturelle underskud i det offentlige, siger Brian Buus Pedersen.

Grønlands Erhverv efterlyser derfor, at Naalakkersuisut fremrykker reformerne, og især efterlyser GE en reform af de sociale ydelser, der skal gøre det lettere for arbejdsgiverne at få arbejdskraft.

Læs også IA: Velfærd er vigtigere end sorte tal på bundlinjen

- Vi har jo denne her meget uheldige ting, at hvis folk gerne vil i arbejde, så bliver de ramt af et samspilsproblem, der kort fortalt går ud på at man får en reduceret indtægt ved at påtage sig et arbejde, fordi man i meget høj hastighed skal tilbagebetale en gæld til det offentlige, hvis man har en gæld, siger Brian Buus Pedersen.

Den reform Naalakkersuisut først vil gennemføre er en indførelse af tvungen pensionsopsparing, som Naalakkersuisut ønsker behandlet på efterårssamlingen i år.

Læs også Atassut vil have håndværkerfradrag

Brian Buus Pedersen kalder en reformen for et klogt træk, hvis man skal undgå en voksende social ubalance blandt ældre. Direktøren er dog ikke meget for, at Naalakkersuisut også vil tvinge selvstændigt erhvervsdrivende til at indbetale til pensionsordninger.

- For hvis man gør det, trækker man penge ud af de virksomheder og risikere at reducere investeringer i nye ting, sagde Brian Buus Pedersen.

Læs også Immanuelsen: Pengene skal ud og arbejde