GE og SIK i kvote-krig med Enoksen

Organisationerne SIK og GE anklager naalakkersuisoq Hans Enoksen for at komme med lodret forkerte påstande, når han argumenterer for at omfordele kvoter.
Foto © : Nick Rahaim/Flickr Creative Commons
Skrevet af Kenneth Elkjær
31. marts 2017 08:27

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst Hans Enoksen har besluttet at tage ti procent af kvoterne fra udenskærs-fiskeriet og give dem til jollefiskere i stedet. Det skal få flere - og yngre - fiskere i arbejde, lyder argumentet.

GE og SIK frygter til gengæld, at det vil gå udover både selskaber og lønmodtagere, hvis man fjerner kvoter fra udenskærsfiskeriet, hvor de store trawlerskibe opererer.

Hans Enoksen afviste onsdag den bekymring. Ifølge ham er der kvoter nok at tage af, for:

- Hvis rederierne ikke formår at fiske kvoterne op, så må samfundet have råderetten tilbage, og overdrage kvoterne til fiskere, der ikke har kvoter i forvejen, udtaler Hans Enoksen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Enoksen svarer igen på kvote-kritik fra GE og SIK

Enoksen nævner blandt andet rejefiskeriet som et stort problem:

- Der er endda tale om, at op mod 8.000 tons rejer om året, som rederierne sælger til kystnære fiskere, idet de ikke formår at fiske kvoten. Samtidig med at de sælger kvoter, så kræver de endvidere, at køberne skal indhandle fangsterne til deres fabrikker, siger Enoksen.

Lodret uenig i kritik

Hos de to organisationer sidder man forundret tilbage over den argumentation fra naalakkersuisoq Hans Enoksen.

- Dette er ganske enkelt ikke korrekt, og vi er helt uforstående over for Hans Enoksen påstand om forholdene i det havgående fiskeri i Grønland, skriver de i en udtalelse, de har sendt ud torsdag.

LÆS OGSÅ GE og SIK i fælles front mod Enoksen

Og argumentet om, at de ikke selv kan opfiske reje-kvoterne, har en naturlig forklaring:

- Rederierne sælger kvoterne til egne indenskærs trawlere og andre for at imødekomme tidligere Naalakkersuisuters ønske om mere beskæftigelse på landfabrikkerne i stedet for at producere ombord på søkogere.

De henviser blandt andet til, at licenshavere til havgående fiskeri skal indhandle 25 procent af rejerne til fabrikker på land, selvom det økonomisk giver mere mening at forarbejde rejerne ombord på de store trawlere.

De mindre fiskefartøjer, der opererer indenskærs, indhandler til gengæld 100 procent af rejerne til fabrikkerne.

Klar til ændre praksis

Hos GE og SIK er man klar på at ændre den nuværende fremgangsmåde, hvis det er det, der ønskes:

- Hvis Hans Enoksen foretrækker det, kan rederierne stoppe overførslerne af rejekvoterne til det indenskærs fiskeri og i stedet fiske dem med søkogere, hvorved en række mindre rederier ville miste deres eksistensgrundlag, udover at én eller flere rejefabrikker ville lukke.

LÆS OGSÅ Rosing rystet over svar fra Enoksen

Ifølge GE og SIK er der tværtimod mangel på kvoter, som betyder, at skibene må ligge stille i stedet for at fiske.

De skriver i deres modsvar til Enoksen, at de fem fartøjer, der fisker efter hellefisk, rødfisk og torsk, sidste år måtte ligge stille i to måneder, fordi kvoten var opfisket.

- Så man må sige, at Hans Enoksens kvotenedsættelse rammer de forkerte og skader samfundsøkonomien, lyder det.

LÆS OGSÅ Arbejdspladser vigtigere end økonomisk tab