Foto: KNR

Rosing rystet over svar fra Enoksen

Det er skidt for den grønlandske troværdighed, når Naalakkersuisut vil tage kvoter fra aktører i fiskeriet for give dem til andre.

Det mener Demokraternes Michael Rosing efter, at han har modtaget svar på et paragraf 37-spørgsmål.

Her slår naalakkersuisoq for fiskeri, Hans Enoksen, fast, at han vil have fordelt det havgående fiskeri på flere aktører, selvom det koster penge for samfundet.

Rosing ærgrer sig over det signal, Naalakkersuisut sender til investorer.

- Det, synes jeg, er helt forfærdeligt, siger Michael Rosing.

LÆS OGSÅ Arbejdspladser vigtigere end økonomisk tab

Skræmmer investorer

Han mener nemlig, at det koster mere end penge, når Enoksen fordeler kvoten til flere aktører. Rosing ser det som et problem, at aktører, som har investeret store summer i det grønlandske fiskeri, nu bliver straffet.

Rosing anfører, at potentielle investorer i minebranchen vil kigge på det politiske miljø i Grønland med stor skepsis. Han frygter nemlig, at de bliver skræmt væk af udmeldinger som Enoksens:

- Så ser de jo, at vi har nogle mennesker som har investeret i det her, og som har fisket og tjent penge til landet. Og pludseligt bliver deres kvote taget fra dem, for at der er nogle andre, der skal have den, siger Rosing.

Flere fiskere til samme fisk

I dag er situationen den, at kvoten faktisk er for lille til flåden af trawlere. De fanger hele årets fangst på 10 måneder og ligger stille i to måneder. Samlet ligger skibene stille i 10 måneder, hvor de ikke fanger fisk.

Den periode vil blive længere, når Enoksen sender en ny trawler ind i fiskeriet. Altså vil der komme flere arbejdspladser på båden, men for samfundet og de øvrige trawlere vil det være en dårlig forretning. Noget Enoksen også selv erkender.

- Der vil umiddelbart være et samfundsøkonomisk tab, ved at fordele de havgående kvoter til flere aktører, siger han.

Noget der får Rosing til at undrer sig.

- Man kan så stille sig selv det spørgsmål, hvem er det egentligt der skal have den her kvote. Har naalakkersuisut en eller anden ven i baghånden, som lige står og mangler en kvote eller hvad foregår der?

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt