Gadeteam i Nuuk: Hjemløse findes overalt

Kommuneqarfik Sermersooqs gadeteam arbejder hårdt for at hjælpe hjemløse til et bedre og mere trygt liv. Det gør de ved hjælp af opsøgende og insisterende arbejde.
Unni Holm Dyring er leder af gadeteamet i Kommuneqarfik Sermersooq. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
Skrevet af Sebastian Trosborg
21. marts 2024 07:42

Gadeteamet i Kommuneqarfik Sermersooq er en af de instanser, der forsøger at hjælpe dem hjemløse og nedbringe antallet af dem, der bor på gaden. De prøver at hjælpe hver enkelt hjemløs videre fra netop den situation, som personen befinder sig i. 

- Der findes hjemløse overalt. Det kan være i alle slags afskygninger. Det kan være dig og mig. Det kan være den person, vi ser på gaden, som ikke har fået vasket tøj i et stykke tid, siger Unni Holm Dyring, der er leder af gadeteamet i Kommuneqarfik Sermersooq. 

Deres arbejde består af at hjælpe med botræning, i Hjerterummet og på nødherberget, mens de også er på gaden for at lave opsøgende arbejde.

- Du får noget arbejdstøj på, og så er du som regel ude i et makkerpar, hvor man går nogle runder. De opsøger forskellige steder, hvor hjemløse kan opholde sig. Og når de møder de hjemløse, så starter relationsarbejdet der, siger Unni Holm Dyring.

Artikelserie om hjemløse i Nuuk

Den første optælling af hjemløse i Grønland blev lavet i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse fordelt på Grønlands fem kommuner. 

I optællingen blev antallet af hjemløse i Kommuneqarfik Sermersooq opgjort til at være 258 og 156 af dem i Nuuk.

I 2023 udgav naalakkersuisuts sin hjemløsestrategi med titlen Alle har ret til et godt liv. Det er ifølge strategien planen, at der skal være hjemløsetællinger hvert andet år. 

Gadeteamet møder som regel hjemløse første gang, når de er ude på gaden, i Hjerterummet eller på nødherberget. 

Hjerterummet er et værested, der giver hjemløse mulighed for at få et varmt bad, rent tøj og en hårklipning. Her er også mulighed for at få en snak med personalet om ens situation. 

- For det meste møder vi dem, der gerne vil have hjælp til at komme videre. Så tit og ofte er de afklaret med, at de har brug for hjælp og gerne vil modtage de tilbud, vi har, siger Unni Holm Dyring. 

Vigtigt med samarbejde

I Kommuneqarfik Sermersooq prøver man at arbejde så struktureret og systematisk som muligt i arbejdet med hjemløse. 

- Tanken er, at hjemløse og deres situationer er meget forskellige, så vi prøver at finde et tilbud, der passer til den enkelte, siger René Kvist, der er myndighedschef for voksenområdet i Kommuneqarfik Sermersooq.

Det skal i sidste ende gøre, at den hjemløse får det bedst mulige forløb med kommunen.

- Det er en af de ting, som gadeteamet gør rigtig meget ud af, at man så vidt muligt arbejder tværfagligt og på tværs af forskellige offentlige myndigheder. Så de hjemløse ikke har en følelse af at blive kastet rundt i de forskellige instanser, siger René Kvist. 

Oplever modstand

Det er dog ikke altid, at folk er klar til at få hjælp ved første møde, derfor må gadeteamet nogle gange gøre en ekstra indsats for at starte et samarbejde med borgeren. 

- Vi kan også møde dem som eksempelvis overnatter i opgange, som i virkeligheden ikke er klar til at få hjælp. Der gør vi så en ekstra indsats for at hjælpe dem. Det kan i første omgang være med en overnatning i nødherberget, og så starter processen så der, siger Unni Holm Dyring.

Her arbejder gadeteamet meget vedholdende for at få påbegyndt processen. 

- Vi opsøger dem indtil det lykkes, siger Unni Holm Dyring. 

Den seneste hjemløsetælling blev foretaget i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse i Grønland. 258 af dem er i Kommuneqarfik Sermersooq og 156 af dem befinder sig i Nuuk.

Dog fortæller Unni Holm Dyring, at de ved, at mange ikke er registreret som hjemløse, og derfor er de ikke en del af tallene. De lever eksempelvis som sofasurfere, siger hun.