Hjemløs: Sofie og Hans Møller drømmer om et normalt liv med tag over hovedet

Fast bopæl er en mangelvare for en stor gruppe mennesker i Nuuk. De må derfor hver dag søge efter et sted at opholde sig over natten.
Sofie Møller og Hans Møller har været hjemløse, siden de mødte hinanden. Foto © : Johansinnguaq Olsen
19. marts 2024 07:45

Mange mennesker går hver dag rundt i Nuuk uden at vide, hvor de skal tilbringe natten. 

Det er også virkeligheden for Sofie Møller og Hans Møller. 

- Selvom jeg godt ved, at vi er mange, som er i samme situation, håber jeg på, at vi snart får en bolig, siger Sofie Møller. 

Sofie og Hans Møller har været hjemløse, siden de mødte hinanden.

Den seneste hjemløsetælling blev foretaget i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse i Grønland. 258 af dem er i Kommuneqarfik Sermersooq og 156 af dem befinder sig i Nuuk. 

De betaler for at være på venteliste til en bolig, men de har endnu ikke haft heldet med sig. Derfor må de finde andre løsninger. 

- Nu sover vi mere hos nogle venner og tager imod deres hjælpsomhed, siger Sofie Møller. 

De har tidligere overnattet meget hos Hans Møllers familie. 

Artikelserie om hjemløse i Nuuk

Den første optælling af hjemløse i Grønland blev lavet i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse fordelt på Grønlands fem kommuner. 

I optællingen blev antallet af hjemløse i Kommuneqarfik Sermersooq opgjort til at være 258 og 156 af dem i Nuuk.

I 2023 udgav naalakkersuisuts sin hjemløsestrategi med titlen Alle har ret til et godt liv. Det er ifølge strategien planen, at der skal være hjemløsetællinger hvert andet år. 

Parret arbejder på havnen, hvor de hjælper med at sætte agn til trawlere, og det er ikke altid, at det kun er deres arbejdsplads. 

- Nogle gange er vi oppe hele natten, når vi sætter agn nede i et af lokalerne ved trawlerkajen. Selvom det er pinligt, må jeg indrømme, at vi nogle bliver nødt til at sove i lokalet ved trawlerkajen, når det er helt umuligt at finde et sted at sove, siger Sofie Møller. 

Arbejdet foregår ofte om natten, og det bliver til tider for hårdt for Sofie Møller. 

- Nogle gange bliver jeg nødt til at lade min kone hvile sig, mens jeg fortsætter med at sætte agn, siger Hans Møller. 

Frelsens Hær hjælper

Tilbage i 2017 begyndte Sofie og Hans Møller at komme i Frelsens Hær, og det har de gjort siden. 

Her er de også begyndt at snakke med personalet om deres situation. Og generelt er de glade for at komme i Frelsens Hær. 

- Det er dejligt at være sammen med dem, der kommer her. Vi er åbne overfor hinanden, griner sammen, og nogle gange græder vi sammen. Vi er her når vi ikke arbejder, siger Sofie Møller. 

Sofie og Hans Møller har også et stort ønske om at komme til at være sammen med deres børn igen, men det er ikke nemt for dem, når de er hjemløse. 

Sofie Møller har i alt otte børn, hvor tre af dem er med Hans Møller. Børnene er blevet fjernet. Nu er hun gravid igen, og deres boligsituation er ikke ændret, men drømmen forbliver den samme. 

- Mit største håb er at få vores egen bolig. Jeg drømmer om et trygt familiehjem med vores børn, hvor vi kan spise og lave aktiviteter sammen, siger Sofie Møller.