Gerda og Thue vidste ikke, hvor de skulle sove hver nat. Nu har de fået bolig

Kommuneqarfik Sermersooq og naalakkersuisut har sikret bolig til 15 hjemløse i en ny forsøgsordning i Nuuk.
Gerda Mikaelsen og Thue Olsen Heilmann har fået tag over hovedet i en forsøgsordning. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
18. marts 2024 07:45

Et nyt boligprojekt har set dagens lys i Nuuk. Kommuneqarfik Sermersooq og naalakkersuisut har i samarbejde etableret nogle forsøgsboliger til hjemløse.

Det betyder, at en gruppe hjemløse nu kan glæde sig over at få tag over hovedet. 

- Det er ren lykke at blive placeret her. Det er meget dejligt, siger Thue Olsen Heilmann, der er en af dem, der har fået en bolig. 

Artikelserie om hjemløse i Nuuk

Den første optælling af hjemløse i Grønland blev lavet i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse fordelt på Grønlands fem kommuner. 

I optællingen blev antallet af hjemløse i Kommuneqarfik Sermersooq opgjort til at være 258 og 156 af dem i Nuuk.

I 2023 udgav naalakkersuisuts sin hjemløsestrategi med titlen Alle har ret til et godt liv. Det er ifølge strategien planen, at der skal være hjemløsetællinger hvert andet år. 

Han er flyttet ind sammen med sin kæreste Gerda Mikaelsen. Parret blev kontaktet af socialarbejdere fra Kommuneqarfik Sermersooq, som kunne overbringe den glædelige nyhed, at de nu kunne se frem til at få tag over hovedet. 

- Vi er så glade. Vi fik tårer i øjnene over, at vi endelig har opnået det, vi har håbet og ventet på, siger Gerda Mikaelsen.

Parret har været hjemløse i Nuuk i tre år. 

Vigtigt samarbejde 

I første omgang er der tale om et pilotprojekt, hvor 15 borgere er flyttet ind på ubestemt tid. 

Kort om forsøgsboligprojektet i Nuuk

Den 29. februar flyttede de første beboere ind, og det er både enlige og par.  

Der er 12 værelser, hvor der i alt er plads til 15 borgere. Her er fælles køkken, opholdsstue, bad, toilet og vaskerum. 

Beboerne betaler 2000 hver måned for at bo i boligerne. 

Projektet tager udgangspunkt i Housing First konceptet, og det give socialstøtte og botræning til borgeren.

 

Projektet tager udgangspunkt i Housing First konceptet, hvor boligindsatsen kommer først sammen med en socialfaglig indsats, og det er en del af en helhedorienteret tilgang til hjemløse. 

- Det kan pege os i retningen af, hvordan projektet skal udvikles. I housing first handler det også om social støtte. Nu tager vi dem først, som vi kan støtte til at komme hurtigere videre, og ud fra de erfaringer vi får her, kan vi bygge videre på projektet, siger Jess Svane (S), der er naalakkersuisoq for social anliggender. 

Borgmester Avaaraq Olsen (IA) og naalakkersuisoq Jess Svane (S) præsenterer nye forsøgsboliger. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq

Hjemløseherberg, midlertidige boliger og containerboliger har været blandt mulighederne for hjemløse i Nuuk, inden det nye boligprojekt blev etableret. 

Men de løsninger har ikke været nok. Derfor forsøger man sig altså nu med dette samarbejde mellem Kommuneqarfik Sermersooq og naalakkersuisut. 

- Projektet viser og bekræfter, hvor vigtigt samarbejde er. Og det mener jeg, at vi bør have endnu mere fokus på fremover, siger Avaaraq Olsen (IA), der er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq. 

Artikelserie om hjemløse i Nuuk

Den første optælling af hjemløse i Grønland blev lavet i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse fordelt på Grønlands fem kommuner. 

I optællingen blev antallet af hjemløse i Kommuneqarfik Sermersooq opgjort til at være 258 og 156 af dem i Nuuk.

I 2023 udgav naalakkersuisuts sin hjemløsestrategi med titlen Alle har ret til et godt liv. Det er ifølge strategien planen, at der skal være hjemløsetællinger hvert andet år. 

Kommunen har arbejdet for projektet i flere år, og man håber, at det kan blive til flere bosteder af denne slags. 

Lysere fremtid

Den seneste hjemløsetælling blev foretaget i 2022 af Ilisimatusarfik. Den viste, at der er 491 hjemløse i Grønland. 258 af dem er i Kommuneqarfik Sermersooq og 156 af dem befinder sig i Nuuk. 

Det er en stor gruppe mennesker, der hver eneste dag ikke ved, hvor og om de kan finde tag over hovedet. 

- Nogle dage vidste vi ikke, hvad vi skulle gøre. Vi kunne være heldige efter mange anstrengelser, men nogle gange kom heldet først meget sent om aftenen, siger Gerda Mikaelsen.

Gerda Mikaelsen og Thue Olsen Heilmann har levet som hjemløse i Nuuk, siden de kom til byen fra henholdsvis Ilulissat og Maniitsoq. De har begge haft arbejde i den tid, men alligevel har de ikke kunnet finde et hjem. 

- Vi har gennem disse år savnet meget at have et sted, hvor vi kan opholde os i fred og ro, siger Thue Olsen Heilmann. 

Det har de altså været heldige at få nu, og de kan fremover få en varm seng at sove i. 

- Det åbner op for fremtiden, og nu kan vi søge vores mål mere målrettet. Vi ser meget frem til at tage skridt fremad, og det har vi mulighed for nu, hvor vi bor her. Det er meget positivt, siger Thue Olsen Heilmann. 

Det er både enlige og par, der er flyttet ind i forsøgsboligerne. Her er der fælles toilet, bad, køkken, opholdsstue og vaskeri, mens der er 12 værelser til de i alt 15 borgere, der er flyttet ind.