Naalakkersuisoq: Social støtte og boliger skal hjælpe hjemløse væk fra gaden

Naalakkersuisut er kommet med et udkast til en ny hjemløsestrategi. Målet er, at antallet af hjemløse skal ned.
Naalakkersuisoq for Sociale anliggender, Indenrigsanliggender og Arbejdsmarked, Jess Svane, står i spidsen for den nye hjemløsestrategi, som netop er blevet offentliggjort. Foto © : Jess Svane/KNR
13. januar 2023 06:55

Naalakkersuisut har netop løftet sløret for deres nye hjemløsestrategi, som skal tage hånd om den omfattende hjemløshed, der er i Grønland.

Naalakkersuisuts definition på hjemløshed

 

- Hjemløshed inddeles i fire kategorier.


- Synlig hjemløshed er mennesker, der overnatter på gaden, i telte eller herberger.


- Usynlig hjemløs dækker over mennesker uden bopælsadresse, der overnatter hos venner og familie.


- Risikobetinget hjemløshed er gruppen af borgere, som er på kanten til at miste deres bolig og dermed lever i en social udsat situation.


-Funktionelt hjemløshed er mennesker, der har en bolig, men som ikke kan bo alene på grund af psykiske lidelser.

Strategien kommer, efter at et forskerhold fra Ilisimatusarfik hen over sommeren har lavet en hjemløsetælling i 11 byer i Grønland.

Ifølge Jess Svane (S), der er Naalakkersuisoq for Sociale anliggender, Indenrigsanliggender og Arbejdsmarked, kommer strategien blandt andet til at inddrage den hjemløse mere end tidligere:

- Sammen med den hjemløse kommer vi til at udarbejde en handlingsplan i forhold til den sociale indsats, siger Jess Svane til KNR.

Han fortæller videre, at samarbejde med kommunerne allerede er i gang:

LÆS OGSÅ Ilisimatuut paasisaat: Inuit 500-t missaanniittut angerlarsimaffeqanngillat

- Vi er i dialog med kommunerne og har blandt andet et meget godt samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq, som allerede har fået en bevilling. Vi har for eksempel fundet 32 boliger, som er klar til indflytning i år. 

 Hjemløshed i Grønland

 

- Hjemløsetællingen viser, at der 491 hjemløse i Grønland.


- Tællingen er foretaget i 11 byer.


- De fleste hjemløse lever i Nuuk.


- 293 mennesker, og dermed størstedelen af de hjemløse, lever i såkaldt "usynlig hjemløshed", hvor de overnatter hos venner, familie og herberger.


- 183 mennesker lever i såkaldt "synlig hjemløshed", hvor de overnatter på gaden eller i det fri, i opgange, på herberger, i nedlagte bygninger eller i telte.


- Det er usikkert, om de sidste 15 hjemløse lever i synlig eller usynlig hjemløshed.


- Rapporten gør opmærksom på, at der kan være endnu flere mennesker, som lever i usynlig hjemløshed.


- 356 af de hjemløse er mænd, mens 135 er kvinder.


- 343 af de hjemløse er i aldersgruppen 30 til 60 år. Blandt de 18 til 29-årige lever 80 personer i hjemløshed, mens 68 hjemløse er over 60 år.

Boliger til hjemløse er dyre

I finansloven har naalakkersuisut afsat to millioner kroner, som blandt andet skal gå til hjemløseindsatsen. Et beløb som Jess Svane dog erkender kan blive større, hvis det vurderes, at det er nødvendigt.

Steven Arnfjord, der leder Center for Arktisk Velfærd på Ilisimatusarfik, som står bag hjemløsetællingen, siger, at det er godt, at der nu er kommet en national strategi, for hvordan man vil håndtere hjemløshed herhjemme:

- Vi er gået fra at have intet til pludselig at stå med en strategi. Det er positivt, siger han

Steven Arnfjord mener tilmed, at det er fornuftigt, at man i den nye strategi har fokus på at skaffe flere boliger til de hjemløse, men siger også, at det ikke er en billig og nem løsning:

- Boligen koblet med social støtte er helt centralt for at få folk ud af hjemløshed. Men det er lettere sagt end gjort. Det er svært at finde nok egnede boliger til så mange mennesker, når boligmarkedet i forvejen er dyrt og begrænset her i Grønland. Det er svært bare lige at opfinde boliger til 491 mennesker. Det gør man ikke bare, siger Steven Arnfjord.