Befolkningen er splittet i forhold til selvstændighed

En ny undersøgelse belyser befolkningens holdninger til selvstændighedsspørgsmålet. Et emne som politikerne debatterer flittigt, men som befolkningen ikke har haft den store stemme i forhold til indtil nu.
Skrevet af Merete Lindstrøm
14. december 2018 07:01
Versionist Simon Uldum -

Et af valgkampens store temaer tidligere på året var selvstændighed, hvor meget og hvor hurtigt. De fleste politikere har holdninger for og imod og vil gerne bruge den i kampen om stemmer. Nu er befolkningen også blevet spurgt.

- Selvstændighed og holdninger til selvstændighed er et meget komplekst spørgsmål i Grønland, siger Gustav Agneman Ph. d. studerende ved Københavns Universitets økonomiske institut og den ene af de to forskere bag undersøgelsen.

- Vi ser faktisk, når vi stiller de her spørgsmål på forskellige måder med tidshorisont, og om man vil stemme for selvstændighed i dag, og om man vil gøre det om 10 år, at vi får et meget forskelligt billede af, hvornår og hvordan folk vil have selvstændighed, siger han.

I dag ville lidt mere end 38 procent stemme ja til selvstændighed. Om ti år vil mere end 45 procent stemme ja ifølge undersøgelsen. Til gengæld ville omkring 32 procent stemme nej i dag mod 21 procent om 10 år.

Og hvis vi skulle tage stilling til spørgsmålet nu og her, vil næsten 10 procent ifølge undersøgelsen slet ikke stemme.

LÆS OGSÅ Befolkningen er optaget af klimaforandringerne

- Det interessante er vel, at når det kommer til sådan et stort spørgsmål som selvstændighed, så vil man gerne involvere hele befolkningen. Vi har fundet ud af, at flere i Østgrønland vil ikke stemme overhovedet hverken ja eller nej. Så der er færre i Østgrønland, der vil stemme, siger Gustav Agneman.

LÆS OGSÅ Klimatopmøde fejrer indsatsen for miljøet

Forskerholdet bag undersøgelsen Gustav Agneman og Kelton Ray Minnor håber, at deres forskning vil blive brugt i samfundsdebatten samt som belæg for politiske beslutninger, der skal foretages om de emner, som undersøgelsen dækker.

En anden opdagelse er at der er meget delte meninger om, hvad selvstændighed vil gøre for landets økonomi. Dem, der er for selvstændighed, tror i overvejende grad, at det vil være godt for økonomien, hvorimod dem, der ikke er så positive overfor selvstændighed, er bange for negative konsekvenser for landets økonomi ved selvstændighed.

LÆS OGSÅ Danmark og Storbritannien fører an i kamp for klimaet

HS Analyse har lavet en undersøgelse tilbage i starten af 2017, der belyste folks holdning til selsvstændighed med de økonomiske konsekvenser taget i betragtning.

Undersøgelsen viste, at der var et stort flertal for selvstændighed i befolkningen, men det var kun et mindretal på 23 procent, der mente, at landet skal være selvstændigt på bekostning af økonomien.