Klimatopmøde fejrer indsatsen for miljøet

Over tre dage har klimatopmødet Climate Action Summit fundet sted i den amerikanske storby San Francisco.
16. september 2018 15:42

Under temaet “take ambition to the next level” var politikere, miljøorganisationer og erhvervsfolk fra hele verden samlet i San Francisco for at diskutere, hvordan vi her på jorden kan bekæmpe den globale opvarmning.

Før topmødet for alvor var kommet i gang forsøgte en gruppe fremmødte demonstranter ifølge KNRs udsendte reporter at råbe deltagerne op.  

- Inden åbningsceremonien var der en demonstration udenfor bygningen med omkring 500 mennesker, som var utilfredse med, at der ikke blev gjort nok for miljøet og, at det heller ikke går hurtigt nok, siger Malu Pedersen, som har dækket topmødet for KNR.

Artiklen fortsætter under billedet

Demonstration
Foto © : Malu Pedersen/KNR
Malu Pedersen/KNR

 

LÆS OGSÅ Grønland forstærker Tusks billede af klimaforandringerne

Positive tiltag på klimaområdet fremhævet

På topmødet, som fandt sted fra den 12. til den 14. september, blev der præsenteret en række tiltag, som man har indført rundt omkring i verden for at reducere udledningen af blandt andet drivhusgasser.

En alliance af lande, stater, regioner og byen, som vil udfase brugen af kul i produktionen af el og varme inden 2030, annoncerede på topmødet i San Francisco, at de havde optaget ti nye medlemmer heriblandt millionbyen Los Angeles, den amerikanske delstat New York og den hollandske by Rotterdam. 

Blandt hovedtalerne ved klimatopmødet var politikere fra hele verden som tidligere vicepræsident i USA Al Gore, formanden for Demokraternes gruppe i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og Københavns overborgmester Frank Jensen, som selv næste år skal stå i spidsen for et klimatopmøde, når København skal være vært for det såkaldte C40 Mayors Summit.

LÆS OGSÅ Vittus: Klimaaftalen er unfair for Grønland

Artiklen fortsætter under billedet

Foto © : Malu Pedersen/KNR
Malu Pedersen/KNR

Han Solo på talerstolen

Desuden var der ifølge KNRs udsendte reporter flere andre kendte på talerstolen, som man normalt mest kender fra underholdningsbranchen.

- Skuespilleren Harrison Ford holdt en tale, hvor han blandt andet opfordrede vælgerne til ikke at stemme på politikere, som ikke tror på klimaforandringerne, en tale som var målrettet den nuværende præsident Donald Trump. Han påpegede også, at man i højere grad skal lytte til de oprindelige folk, som man både skal støtte og hjælpe, da det er dem, som især mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, siger Malu Pedersen, som var til stede i salen, da den verdensberømte skuespiller kendt fra blandt andet Star Wars og Indiana Jones gik på talerstolen.   

LÆS OGSÅ Verdens lande underskriver klimaaftale

Artiklen fortsætter under billedet

Foto © : Malu Pedersen/KNR
Malu Pedersen/KNR

Den danske Game of Thrones stjerne Nikolaj Coster-Waldau dukkede også op for at give sin opbakning til den globale kamp for miljøet.

En kindhest til Trump

Den forhenværende præsident for USA, Barack Obama, havde også sendt en videotale til forsamlingen, hvor han ifølge KNRs udsendte medarbejder gjorde opmærksom på, at der er brug for en kollektiv indsats.

- Han påpegede, at vi er den første generation, der mærker klimaforandringerne og, at vi er dem, der samtidig kan gøre noget for at afhjælpe dem, siger Malu Pedersen.

LÆS OGSÅ G7-lande er uenige om opbakning til klimaaftale fra Paris

Demokraternes præsidentkandidat fra valget i 2004, John Kerry, kritiserede fra talerstolen præsident Donald Trump for at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris, som går ud på, at man skal holde den globale temperaturstigning et pænt stykke under to grader. John Kerry opfordrede derfor alle til at støtte kampen mod klimaforandringerne.