G7-lande er uenige om opbakning til klimaaftale fra Paris

Trump har ikke besluttet, om USA vil bakke op om klimaaftalen fra Paris. Utilfredsstillende, siger Merkel.
Foto © : KNR/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
27. maj 2017 11:39

Der er foreløbig ingen opbakning fra USA til klimaaftalen fra Paris.

Det fremgår af sluterklæringen af et topmøde i Italien blandt verdens førende økonomier i G7.

- USA er i gang med at gennemgå sin politik omkring klimaforandringer og Parisaftalen og er derfor ikke i en position, hvor det kan slutte sig til konsensus på disse områder, står der.

De resterende seks lande bakker op om en hurtig implementering af aftalen, står der i sluterklæringen.

- Med forståelse for processen genbekræfter statscheferne og regeringscheferne i Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien samt EU-præsidenten og formanden for EU-Kommissionen deres stærke forpligtelse til hurtigt at implementere Parisaftalen.

Trump vil træffe afgørelse i næste uge

Dermed er landene - temmelig usædvanligt - splittet i deres endelige erklæring oven på topmødet.

USA's præsident, Donald Trump, vil i næste uge træffe en endelig beslutning om klimaaftalen fra Paris. Det skriver han på Twitter.

USA var med til at indgå aftalen på et klimatopmøde i Paris for halvandet år siden. Det skete, mens demokraten Barack Obama var præsident.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, kalder G7-drøftelserne om klimaaftalen for "meget utilfredsstillende" oven på Trumps udskydelse af beslutningen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Rådgiver: Præsidentens synspunkter er under udvikling

Fredag, på G7-mødets første dag, forklarede en af Trumps rådgivere, at præsidentens synspunkter om klima fortsat er under udvikling.

I sidste ende vil præsidenten sætte USA's interesser først.

- Han kom her for at lære. Han kom her for at blive klog. Hans synspunkter udvikler sig, hvilket er præcis, hvad de skal, sagde rådgiver Gary Cohn.

G7 består af USA, Storbritannien, Frankrig, Vesttyskland, Italien og Japan og Canada, efter at Rusland blev ekskluderet på grund af annekteringen af Ukraines Krim-halvø.

Landene mødes til topmøde en gang om året. G7-lederne mødes på skift i landene og diskuterer emner, der står højt på den internationale dagsorden.

    /ritzau/