Aappaluttoq Fra konkursbo til rubiner

Historien om minen Aappaluttoq har ikke altid været rubinrød. Der har været op- og nedture, men torsdag bliver Grønlands eneste aktive mine officielt åbnet.
Foto © : Flickr
Skrevet af Kenneth Elkjær
11. maj 2017 06:55

Efter flere måneder med en aktiv produktion, er ejerne klar til den officielle åbning af minen Aappaluttoq, der er rig på rubiner.

Dermed har sagaen om den turbulente opstartsfase for minen ved Qeqertarsuatsiaat fået en foreløbelig afslutning. De hidtige ejere, True North Gems Greenland, gik konkurs i september sidste år, tre år efter de fik udstedt tilladelsen af Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ LNS Greenland overtager rubinminen ved Qeqertarsuatsiaat

Forklaringen fra selskabets kurator lød, at True North Gems manglede investorerer og et større millionbeløb for at komme i gang med produktionen.

- Man manglede simpelthen at skaffe de cirka 100 millioner danske kroner, der skulle til for at komme i gang, sagde advokat og kurator Peter Schriver fra Nuna Advokater ved den lejlighed.

Han forklarede, at der ikke var tilstrækkelig interesse for at investere i minen.

- De (investorerne, red.) har åbenbart ikke vurderet, at indtjeningsmulighederne stod i forhold til den risiko, de har vurderet, at de påtog sig. Men jeg har ikke nærmere kendskab til den enkelte investors årsag til at trække sig, sagde Peter Schriver.

LÆS OGSÅ Nu kan rubinmineprojektet i Qeqertarsuatsiaat komme i gang

Et år tidligere trak udsigterne til en kæmpegevinst for den grønlandske landskasse ellers store overskrifter. True North Gems Greenlands egne estimater viste, at rubinerne fra minen ville bidrage med 930 millioner kroner i royaltys til den grønlandske landskasse i løbet af ni år.

Da selskabet ansøgte om at åbne rubinminen i 2008 lød vurderingen, at landskassen ville blive beriget med 90 millioner kroner over de ni år, man forventede ville blive minens levetid.

LÆS OGSÅ Rubinmine forsinket med en måned

Nogle måneder før konkursen begyndte de første dårlige nyheder for True North Gems Greenland at dukke op. I juli manglede selskabet penge, og derfor blev flere medarbejdere fyret.

Efter konkursen i september lykkedes det den norske medejer LNS Greenland A/S at samle finansiering og investorer til at overtage licensen til udvinding i Aappaluttoq.

Planen lød dengang, at minen skulle åbne for produktion i januar, men det er blevet udskudt flere gange. De seneste måneder har produktionen været i gang, og torsdag fejrer ejerne det med en officiel åbning for pressen, hvor KNR selvfølgelig er med.

LÆS OGSÅ Rubinminen mangler penge