Forvirring og misforståelser om coronaregler: Endnu flere vil have klare retningslinjer

14 ældre rejste forgæves til Sisimiut for at deltage i et aflyst møde. Ældreforeningen er blot en af de mange foreninger og organisationer, som kræver klarere coronaregler.
KNR har tidligere talt med kulturhusene Taseralik, Katuaq, Musikernes landsforbund, Grønlands Erhverv og forfatterforeningen om coronareglerne. Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
12. august 2020 13:54

Foreninger og organisationer står i kø foran naalakkersuisuts dør for at få svar på deres frustrationer om coronareglerne.

Det har blandt været fodboldforbundet, KAK, som kæmpede for grønlandsmesterskaberne, men blev afvist.

Det samme gjorde andre sportsgrene, som Grønlands Idrætsforbund kæmpede for. De blev også afvist på nationalt tv af naalakkersuisut. Og nu kulturens verden og kræver svar.  

Coronareglerne er, at ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

LÆS OGSÅ Samlet opposition kritiserer Naalakkersuisut: Ingen sammenhold mod bekæmpelse af corona

 

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

Man må ikke rejse fra kommune til kommune og deltage i arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding.

KNR har tidligere talt med kulturhusene Taseralik, Katuaq, Musikernes landsforbund, Grønlands Erhverv og forfatterforeningen.

Nu blander oppositionspartierne sig også i debatten. 

Fælles for dem alle er, at de ønsker, at naalakkersuisut ændrer coronareglerne.

Ældreforening

Ældreforeningen Utoqqaat Nipaat skulle havde holdt deres generalforsamling i år. Men på grund af coronaregler blev det aflyst i allersidste øjeblik. 

Generalforsamlingen skulle have været holdt i Sisimiut 1. august med deltagere fra forskellige kommuner og var blevet planlagt længe før.

Men dagen før generalforsamlingen kom formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), på tv under et pressemøde.

Kim Kielsen fastslog, at restriktionerne ikke ville blive ændret - de ville faktisk blive forlænget.

LÆS OGSÅ Musikere i opråb: Der er falske toner i coronareglerne

Det sad formand for ældreforeningen Karl Berthelsen og så. Og så var der et corona-tilfælde i Nanortalik. Det fik Karl Berthelsen til at aflyse generalforsamlingen.

- Corona-virusset kan jo være hård mod de ældre, og vi er en del af risikogruppen, siger han.

Men der stod allerede 14 af hans medlemmer fra ældreforeningen i Sisimiut, som var kommet for at deltage i generalforsamlingen. En lang rejse for nogen. Både fra Upernavik og Nanortalik blandt andet.

Formanden, der havde tanker om at træde tilbage som formand, må nu blive siddende indtil videre.

Ifølge Karl Berthelsen har generalforsamlingen været planlagt de sidste fire måneder med samtaler hos Coronasekretariatet.

Men aflyst blev det altså, selv om det var dyrt at få de 14 ældre til Sisimiut.

- Det er meget ærgerligt, vi havde jo gjort alt klar til generalforsamlingen, og alle dem, der kom her til Sisimiut, var også meget skuffede, siger Karl Berthelsen.

Udøvende kunstnere: Irriterende restriktioner

Også hos foreningen EPI for udøvende kunstnere er man godt og grundigt træt af restriktioner på rejser og forsamlinger. 

- Både selvstændige teatermagere og nationalteatret er ramt på de meget irriterende restriktioner. For et coronafrit land er det meget mærkeligt, at man ikke kan rejse fra by til by og vise kulturshows til befolkningen, siger formand for foreningen Naleraq Eugenius.

LÆS OGSÅ Frederik Elsner og Ole K på turné på trods af coronaregler: Det har vi fået lov til

Han opfordrer Naalakkersuisut til, at ændre på reglerne for kultur-området.  

De giver os problemer i forhold til skuespillernes indtjening, fordi de lever af at lave shows med mere. Hvis man ikke kan turnere, giver det problemer for dem. Man er nødt til at diskutere reglerne for covid-19 - især for underholdningsområdet, siger formanden.