- Hvorfor handles der så egenrådigt uden at involvere organisationerne? Det risikerer at svække den hidtidige opbakning til corona-indsatsen, og det er dumt, siger Brian Buus, direktør i GE.Foto: KNR

Grønlands Erhverv kritiserer selvstyret: Coronaregler er ulogiske

Coronaregler kan føre til hotel- eller restaurantkonkurser, hvis der ikke som minimum etableres en økonomisk hjælpeordning, mener GE.

Sportsforeningerne må ikke holde mesterskaber på grund af coronaregler. 

Forfatterforeningen vil gerne holde generalforsamling, men er bange for, at det kan blive svært at få lov til.

Og nu kritiserer interesseorganisationen Grønlands Erhverv også de coronaregler, som naalakkersuisut har vedtaget: Regler, der betyder, at man ikke må rejse på tværs af kommunegrænser for at deltage i større arrangementer og kurser, som kræver tilmelding. 

LÆS OGSÅ Kim Kielsen slår fast: Der bliver ingen grønlandsmesterskaber i år

 

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

Det kan nemlig få konsekvenser for organisationens medlemmer, mener GE.

- Det kan føre til hotel- eller restaurantkonkurser, hvis der ikke som minimum etableres en økonomisk hjælpeordning, siger Brian Buus, der er direktør i Grønlands Erhverv. 

Voldsomt tab

- Efteråret er typisk den periode, hvor der er flest kurser, seminarer og lignende, der giver god omsætning på hoteller og restauranter. De arrangementer bliver i vidt omfang aflyst, nu hvor der stilles krav om, at der ikke må komme deltagere fra andre kommuner eller fra andre lande, siger Brian Buus.

LÆS OGSÅ Politikerne må samles: Men må forfatterforeningen så holde generalforsamling?

- Det medfører voldsomme omsætningstab for mange, herunder også for Air Greenland.

Frem til og med januar næste år må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

Restriktionerne er netop blevet forlænget til og med januar.

"Det er dumt"

Men der er nogen, som gerne må rejse på tværs af kommunerne for at deltage i arrangementer – og det er politikerne. For eksempel holder Siumut landsmøde og formandsvalg om en måned i Ilulissat. 

Det har fået IA til at sige, at når politikere gerne må rejse på tværs af kommunegrænser – så skal alle andre også have lov. 

Grønlands Erhverv har da også svært ved at gennemskue den sundhedsfaglige begrundelse for restriktionerne. Og organisationen føler sig sat udenfor døren af naalakkersuisut.   

- GE har forgæves opfordret til, at genoverveje restriktionerne eller i det mindste at gøre dem tidsbegrænsede i kortere tid, siger Brian Buus. 

LÆS OGSÅ Múte B. Egede: Hvis vi politikere må samles, bør andre også have lov

- Men man har ikke ønsket forudgående dialog med den koordinerende arbejdsgruppe, der sammen med Selvstyret har arbejdet med erhvervshjælpepakkerne, og som GE sammen med andre organisationer sidder i. 

- Hvorfor handles der så egenrådigt uden at involvere organisationerne? Det risikerer at svække den hidtidige opbakning til corona-indsatsen, og det er dumt.

KNR har siden i går arbejdet på at få en kommentar fra formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt