Múte B. Egede: Hvis vi politikere må samles, bør andre også have lov

Hvis politikerne må rejse på tværs af kommunegrænser, bør alle andre også have lov til det, mener Inuit Ataqatigiit.
- Fra Inuit Ataqatigiit mener vi, at vi bør give større muligheder for at holde kultur- og sportsarrangementer indenfor landet, fremfor at åbne direkte til udlandet, siger Múte B. Egede. Foto © : KNR
04. august 2020 06:53

- Idræts- og kulturarrangementer bør kunne lade sig gøre. Selvfølgelig med fokus på sundheden, siger partiformand i IA Múte B. Egede.

Coronaregler betyder nemlig, at man ikke må rejse fra en kommune til en anden for at deltage i arrangementer, som kræver tilmelding. 

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

Det betyder også, at der ikke kan holdes grønlandske mesterskaber i år. Det tæller blandt andet GM i fodbold, badminton og volleyball, meddelte formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i fredags på et pressemøde.

LÆS OGSÅ Politikerit katersuussinnaapput: Kalaallimmi atuakkiortut katersuussinnaappat?

Men bekendtgørelsen gælder ikke for politiske arrangementer - og derfor kan Siumut holde deres landsmøde i Ilulissat til september.

Og når politikerne må, så bør andre også have lov, mener Múte B. Egede.

- Vi bør åbne for de sports- og kulturarrangementer, der vægter forsigtighed. For i bekendtgørelsen holdes mulighederne for politiske og meningsbefordrende arrangementer åbne, siger Múte B. Egede.

Han mener, at Naalakkersuisut har prioriteret forkert i genåbningen af landet.

- I Inuit Ataqatigiit mener vi, at vi bør give større muligheder for at holde kultur- og sportsarrangementer her i landet fremfor at åbne direkte til udlandet, siger Múte B. Egede.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen: Ukioq manna pissartanngorniuttoqassanngilaq

Kim Kielsen sagde under pressemødet om den nye bekendtgørelse, at rejserestriktionerne er til for at beskytte befolkningens sundhed.

Og der bør kunne findes en måde at holde kultur- og sportsarrangementer åbne, uden at de overskrider de rammer, som Naalakkersuisut har sat, mener formanden for Inuit Ataqatigiit.

- Selvfølgelig skal folkesundheden være i centrum. Og jeg mener, at der kan findes en måde at holde et arrangement, uden at det går på kompromis med sundheden. Man kan se på den måde vores nabolande har gjort det på, at det allerede er en mulighed, siger Múte B. Egede.

KNR arbejder på at få en kommentar fra formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.