Musikere i opråb: Der er falske toner i coronareglerne

Musikernes landsforbund mener, at musikerne bliver spærret inde, mens der åbnes op for landet. Det kan de ikke forstå.
- Vi forstår selvfølgelig godt, at der skal være begrænsninger her i landet. Det kan vi ikke komme udenom. Men landets kunstnere, musikere og skuespillere er blevet begrænset for meget, siger Georg Olsen.
Skrevet af Malik Brøns
10. august 2020 14:59

- Børnene skal snart starte i skole. Politikerne må gerne samles. Hvis de gerne må samles, hvorfor må musikerne så ikke?. Der er noget skævt i det her.

LÆS OGSÅ Katuaq er frustreret over coronaregler: Vi forstår ikke hvad vi må og ikke må

Det siger formand for musikerforbundet Georg Olsen.

Foto © : Maali Filemonsen
Formanden for musikernes landsforbund, Georg Olsen. 

Den 15. juni åbnede landet op for indrejsende fra forskellige nordiske lande med op til 600 passagerer om ugen.

Den 21. juli åbnede landet endnu mere, og der var ikke længere restriktioner for, hvor mange der måtte rejse ind i landet om ugen.

Det hjælper på kontoen hos det selvstyreejede flyselskab, Air Greenland, og hos turisterhvervet. Men ikke for landets musikere, som mener, at der kun flyver støvede møl op af deres pengepunge.

De forstår ikke, at man åbner landet for indrejsende, men at musikere som udgangspunkt ikke må krydse kommunegrænser for at tage på turné og samle mere end 100 mennesker til koncert indendørs. 

For strenge begrænsninger

Det er ikke første gang, at forbundet kommer med et opråb på deres medlemmers vegne.

Allerede i marts varslede den daværende formand Inunnguaq Petrussen, at musikerne ville gå en hård periode i møde. Musikere, som ligesom alle andre skal betale husleje og have penge til mad. Og det er koncerter og festivaler, der giver mad på bordet.  

Nu træder en ny formand frem på scenen og ønsker mere inddragelse i de beslutninger, der bliver truffet af myndighederne.

- Vi forstår selvfølgelig godt, at der skal være begrænsninger her i landet. Det kan vi ikke komme udenom. Men landets kunstnere, musikere og skuespillere er blevet begrænset for meget, siger Georg Olsen.

Qeqertarsuaq Festival, Ilulissat Qaleralik Festival, Aasiaat Nipiaa Rock-festival og Akisuanerit Festival i Nuuk er aflyst i år. Det ærgrer musikerforbundet:

- Det er meget dyrt for musikerne, og det synd for de mange fans, som ikke kommer til at høre koncerterne.

- Vi er slet ikke tilfredse, og der intet der hænger sammen. Vi er ikke de eneste, der siger det, der er mange, der mener det samme. Derfor vil vi ikke bare holde os tilbage, det er noget vi skal snakke om.

Det kan ikke betale sig for så få billetter 

Frem til den 31. januar må der ikke samles mere end 100 mennesker indenfor, og mere end 250 mennesker må ikke samles udenfor. Man må heller ikke deltage i et arrangement, hvis man kommer fra en anden kommune.

LÆS OGSÅ Frederik Elsner og Ole K på turné på trods af coronaregler: Det har vi fået lov til

Det er de restriktioner, som musikerforbundet mener er for strenge.

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

- Arrangører vil næppe sætte deres penge på koncerter for kun 100 eller 250 tilskuere. Det kan slet ikke betale sig, siger Georg Olsen.

Senest er det dog lykkedes for Frederik Elsner og Ole Kristiansen at turnere i Vestgrønland og spille på tværs af kommunerne. Der var restriktioner for, hvor mange der måtte deltage.

Det glæder formanden for musikerforbundet, at Frederik Elsner og Ole Kristiansen har fundet en mulighed for at finde en løsning.

Men løsningen gælder ikke for alle, det var for eksempel ikke muligt for Elsner og Kristiansen at rejse med deres andre bandmedlemmer. De måtte kun rejse de to.

- Indtil videre vil jeg selvfølgelig gerne opfordre andre musikere til ikke bare at give op, de skal også kæmpe indtil forholdene, bliver bedre, siger Georg Olsen.