Beredskab: Fortsat høj fare for fjeldskred i Karratfjorden

Risikoen for store fjeldskred nær bygderne Illorsuit og Nuugaatsiaq i Karratfjorden er stadig meget høj, fastlår beredskabet. Indbyggere fra de to bygder bør fortsat ikke vende tilbage, lyder advarslen.

Meldingen kommer, efter Sermitsiaq.AG i sidste uge bragte en øjenvidneberetning fra kommunefogede i den nu lukkede bygd, Nuugaatsiaq, Mikkel Jeremiassen.

13. august var han og en kammerat på sælfangst i Karratfjorden, da han registrerede, at en stort fjeldside var styrtet i vandet. En fjeldside, der siden katastrofen i juni sidste år har gjort området farligt at bo i på grund af risiko for nye flodbølger.

Men faren er langt fra afværget, understreger Grønlands Beredskabskommission i samarbejde med GEUS.

- Der er identificeret flere ustabile områder i fjeldsiden (nær 17. juni-skredområdet) med meget høj risiko for yderligere fjeldskred. Dette betyder, at selv efter et eventuelt nyt større fjeldskred vil der stadig være risiko for yderligere større fjeldskred.

LÆS OGSÅ Bevægende mindehøjtidlighed i Uummannaq

Ingen udsigter til at flytte tilbage

Efter flodbølgen ramte bygderne Nuugatsiaq og Illorsuit 17. juni sidste år, har beboerne været nødsagede til at bo i andre bygder og byer, primært Uummannaq. Men mange borgere ønsker fortsat at vende tilbage til bygderne.

Og det håb blev forstærket hos Mikkel Jeremiassen, da han så det forandrede fjeld. Han håbede, at risikoen for flere, store fjeldskred dermed var overstået.

Men faren er langt fra overstået. Ifølge GEUS, der overvåger området fra satellitter, er der fortsat meget bevægelse i fjeldet. Dermed er faren for nye fjeldskred "meget høj", lyder vurderingen.

Derfor er der foreløbig ingen udsigt til, at borgere kan flytte tilbage i bygderne, understreger Beredskabskommissionen.

- Grønlands Beredskabskommission vurderer, at borgerne på det foreliggende grundlag fortsat ikke bør vende tilbage til Nuugaatsiaq og Illorsuit, og ikke bør færdes i umiddelbar nærhed af disse fareområder.

LÆS OGSÅ Katastrofen sidder stadig i de evakuerede

Bygden Nuugaatsisaq blev hårdest ramt af flodbølgen i 2017. Illorsuit ligger 35 kilometer længere mod sydvest og blev knap så hårdt ramt, men indbyggere i begge bygder blev evakuerede på grund af fare for nye fjeldskred i området.

Grønlands Beredskab har i samarbejde med GEUS i Danmark det seneste år holdt godt øje med ustabile fjelde via satellitovervågning, herunder området i og omkring Karratfjorden i Uummannaq-området.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt