Først blev dagen indført, så afskaffet - og nu: Forsvarets Dag vender tilbage til Grønland

Fra efteråret bliver det igen muligt at blive afprøvet til værnepligt i Grønland. Samtidig bliver det også muligt at søge ind på den nye beredskabsuddannelse i Kangerlussuaq.
Fra 16. august til 5. september 2016 besøgte Forsvarets Rekruttering otte udvalgte større byer i Grønland. Formålet var at informere om Forsvarets opgaver i Arktis, værnepligtsuddannelser og karrieremuligheder i Forsvaret. Der var også mulighed for at tage en skriftlig og fysisk test. Informationsdagen var baseret på helt frivillig deltagelse.
I 2016, hvor billedet her er taget, blev der afholdt Forsvarets Dag flere steder i Grønland. Efter nogle års pause blive arrangementet nu indført igen i udvidet form. Foto © : Ronny Rasmussen / Forsvarsgalleriet.dk
04. juli 2023 07:07

Først kunne grønlandske unge søge om at aftjene værnepligt under et arrangement i Grønland. Så blev det afskaffet. Men nu kommer arrangementet tilbage til Grønland i udvidet form. 

Til efteråret vil Forsvaret igen holde Forsvarets Dag adskillige steder i Grønland. Her kan grønlandske unge blive afprøvet til værnepligt og som noget nyt også til den nye beredskabsuddannelse i Kangerlussuaq, kaldet Arktisk Basisuddannelse. Det oplyser Forsvarsministeriet i Danmark til KNR.

- Under Forsvarets dag vil der blandt andet være mulighed for afprøvning til optagelse på Arktisk Basisuddannelse, værnepligt i Danmark, samt Forsvarets øvrige uddannelser, skriver ministeriet i mailen.

Det bliver i ugerne 43 til 45, at arrangementet kommer til de fire gymnasiebyer Aasiaat, Sisimiut, Nuuk og Qaqortoq i Vestgrønland, mens Forsvaret også arbejder på at gennemføre dagen i Tasiilaq og Ittoqqortoormiit, oplyser Forsvarsministeriet.

Skiftende politiske holdninger til Forsvarets Dag

Der har ellers været en del forvirring om netop Forsvarets Dag.

Efter flere år med arrangementet i Grønland besluttede det daværende naalakkersuisut bestående af IA og Naleraq at afskaffe dagen fra 2021. 

Det skete efter pres fra Naleraq. Partiet er fortaler for et frivilligt, arktisk hjemmeværn frem for at lade Kongerigets Forsvar stå for beskyttelsen og søredningen omkring Grønland.

Beslutningen vakte dengang kritik fra både Siumut og Demokraatit og resulterede i, at grønlandske unge siden har måttet rejse til Danmark for egen regning for at søge ind som værnepligtig.

Men siden er der blæst nye politiske vinde.

IA mener, at der er behov for at få flere grønlandske unge i Forsvaret. Det fremgår af partiets forsvarsudspil.

Men selv om IA udgør den ene halvdel af naalakkersuisut, kunne partiets folketingsmedlem, Aaja Chemnitz, i juni ikke svare på, hvorfor Forsvarets Dag så ikke allerede er genindført i Grønland.

- Det står meget klart i IA's udspil, at vi ønsker, at værnepligten bliver genindført. Og så må man jo spørge naalakkersuisut, hvordan man vil forholde sig til det, sagde Aaja Chemnitz til KNR i juni.

Da KNR i juni spurgte naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, erhverv og handel, Vivian Motzfeldt, fra Siumut om udsigten til at få genindført Forsvarets Dag i Grønland, lød det:

- Jeg mener, at det står de unge frit for, hvis de ønsker at melde sig frivilligt til at aftjene værnepligt eller ej. Naalakkersuisut er dog ikke for en genindførelse af Forsvarets Dag i Grønland.

Få dage efter skrev Vivian Motzfeldts departement dog en lidt snørklet pressemeddelelse, hvori der stod, at Forsvarets Dag alligevel skulle tilbage til Grønland, dog med muligheden for også at blive optaget på den nye beredskabsuddannelse i Kangerlussuaq.

- Når jeg efterfølgende taler om, at Forsvarets dag ikke skal genindføres i Grønland, handler det ikke om, at afprøvning til værnepligt i Grønland skal stoppes. Det handler om, at afprøvningsdagen også tjener til at komme ind på den Arktiske Basisuddannelse, der udbydes af Forsvaret. 

I et interview med KNR uddyber hun: 

- Jeg har i længere tids sagt, at Forsvarets Dag skal fortsætte, men at vi i Grønland ønsker at nedtone visse aspekter mest muligt, mens civile formål bør have en mere central plads, sige hun.

Den danske regering har meddelt, at der er behov for at optage flere værnepligtige i det danske forsvar.

Beredskabsuddannelsen i Kangerlussuaq skulle efter aftalen starte "tidligst i 2023", men hos Forsvarsministeriet er forventningen nu, at de første kandidater kan starte i maj 2024, oplyser ministeriet til KNR.