Naalakkersuisut sætter stopper for værnepligtsprøver

Unge grønlændere skal nu flyve til Danmark, hvis de ønsker at aflægge prøve til Forsvaret. Det sker efter ønske fra Naalakkersuisut.
Det er blevet sværere for unge grønlændere at komme i Forsvaret. Det sker efter, at Naalakkersuisut har sat de årlige værnepligtsprøver på pause. Foto © : KNR / Anton Gundersen Lihn
11. juni 2021 10:22

Forsvarsministeriet har sat den frivillige værnepligtsafprøvning på pause i år.

Normalt kommer Forsvaret til Grønland hvert år, for at give de unge en mulighed at aflægge prøve til Forsvaret. Men det sker ikke i år.

Det er forsvarsminister Trine Bramsen, som i et skrifteligt svar til KNR oplyser, at værnepligtsprøver er sat på pause:

- Efter ønske fra Naalakkersuisut har Forsvarsministeriet sat den frivillige værnepligtsafprøvning på pause i 2021.

LÆS OGSÅ Corona udskyder afprøvning til værnepligt i år

Det betyder, at unge grønlændere, som ønsker at melde sig til Forsvaret, nu skal rejse til Danmark, hvis de ønsker at aflægge prøve til værnepligt. Forsvarsministeren skriver desuden, at værnepligtsprøvning har mødt stor stor opbakning, og at 37 grønlandske unge siden 2018 har indgået en aftale om at aftjene værnepligt.

Beslutningen møder kritik fra oppositionen

Det møder kritik fra flere partier i Inatsisatut, at de årlige værnepligtsprøver, hvor unge grønlændere kan prøve af, om Forsvaret er en mulig karrierevej, er sat på pause efter ønske fra Naalakkersuisut.

Beslutningen om at sætte værnepligtsprøverne på pause møder kritik fra blandt andet Demokratisernes Anna Wangenheim:

- I forbindelse med den hvervningsrundtur er der jo mange unge grønlændere, der har fået en interesse for at få en karriere inden for Forsvaret, men nu lader vi en masse unge hen i det uvisse, når Naalakkersuisut melder sådan ud, og det synes jeg, er enormt ærgerligt for de unge mennesker, der har haft et ønske om at komme ind, siger Anna Wangenheim.

LÆS OGSÅ Forsvaret kommer måske på besøg i din by: Bliv afprøvet til værnepligt

Heller ikke hos Siumut er man glad for nyheden om, at prøverne til værnepligtsuddannelsen er sat på pause i år.

- Jeg synes, at det er beklageligt, at man nu har mistet muligheden for at uddanne sig som værnepligtig, siger Doris Jensen, der er næstformand i Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg.

KNR har forsøgt at få fat på naalakkersuisoq Pele Broberg for at få en forklaring på, hvorfor prøverne er sat på pause. Det har dog ikke været muligt.