Byggemetoden, hvor isoleringen sidder på ydersiden af betonen, er gangbart i varmere lande. Men i arktiske områder med hård og kold vind, kan byggemetoden ikke anbefales, vurderer forskere fra DTU Byg.Foto: DTU Byg

Forskere: Byggemetode bag boligblokke i Nuuk egner sig ikke til Grønland

Træk og kulde er blevet hverdag i nyopført boligbyggeri i Nuuk, som Selvstyrets boligselskab, Illuut A/S, står bag. DTU Byg advarer nu mod byggemetoden i Grønland.

Isolering, der sidder på ydersiden af bygningen i stedet for indvendigt, er årsagen til, at beboere i 48 lejligheder på adressen Unaaq i bydelen Qinngorput i Nuuk må leve med kulde og træk. Også selv om boligblokkene ikke har rundet to år endnu.

Det vurderer forskerne Tove Lading og Eva B. Møller ved DTU Byg i Danmark, der er eksperter i byggeri i arktiske egne, og som har undersøgt byggeriet på vegne af boligselskabet Illuut A/S.

LÆS OGSÅ Selvstyret halter gevaldigt efter med renoveringer af boliger

Og konklusionen er ikke til at tage fejl af: Byggeriet er opført med facader i såkaldt insitu-støbt beton, hvor isoleringen sidder udenpå betonen i stedet for ind mod lejlighederne.

Det kan være en lettere og billigere metode at bygge på, og som blandt andet kan fungere i Danmark med mildere klima og i Island, hvor varmen i undergrunden opvarmer husene.

Men i koldere egne er byggemetoden risikabel, hvis isoleringen ikke sidder helt tæt op af facaden. På den måde kan der nemlig nå blæst ind under isoleringen, så der opstår træk i lejlighederne.

LÆS OGSÅ DTU vil stikke næsen i grønlandske boliger

Og det er lige præcis det, der er sket i det nye byggeri i Nuuk.

- Vi kunne konstatere, at betonfacaderne i Unaaq-byggeriet er for ujævne til denne isoleringsmetode, og at isoleringslaget ikke er tæt overalt, siger Tove Lading fra DTU Byg.

DTU Byg advarer derfor helt mod at bruge byggemetoden i Grønland. I stedet bør nye boliger i Grønland blive opført med vindspærre, som byggeriet på Umaaq ikke har, lyder anbefalingen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt