DTU vil stikke næsen i grønlandske boliger

Forskere skal undersøge boliger i Grønland, for at blive bedre til at bygge under ekstreme forhold. Det skriver Danmarks Tekniske Universitets Institut for Byggeri og Anlæg, DTU Byg.
21. marts 2018 15:43

Forskningsprojektet skal lave undersøgelser hele vejen rundt om de grønlandske boliger, fra hvordan boligerne bygges, arkitektur, indeklima og til tilfredsheden hos beboerne.

Og særligt de grønlandske boliger er velegnede til forskning, fordi næsten alle boliger i Grønland er typehuse og standardprojekter

LÆS OGSÅ Nyt kommunalt boligselskab skal sætte gang i nybyggeri

Tove Lading, som er lektor på DTU Byg og leder af projektet, forklarer, at der allerede er meget viden i Grønland om byggeri i Arktis, men det er ikke systematiseret.

- Derfor kan det være svært at få den eksisterende viden gjort tilgængelig for byggebranchen i Grønland, og det skal projektet råde bod på gennem en systematisk undersøgelse af de typiske boliger,” siger hun

LÆS OGSÅ 190 nye boliger på vej i Nuuk

Byggeri i Arktis har særlige i udfordringer. Blandt andet kan stærk vind, nedbør, store udsving i temperaturer og store mængder sne og is på tagene ofte giver problemer.

Dertil kommer dårligt indeklima, som er et udbredt problem i Grønland, skriver DTU Byg.

Forskningsprojektet fra DTU Byg bliver til i samarbejde med blandt andet Ilisimatusarfik og skal vare fire år.

Der er rejst 12,2 millioner til projektet fra DTU, fonde, Selvstyret og landets kommuner.

LÆS OGSÅ Byggebranchen samlet for at finde løsninger på akutte boligproblemer

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq holdt miniseminar om fremtidens boligbyggeri