Forsker om Naalakkersuisuts coronainfo: Folk bliver forvirrede
Først var der regler om at vise coronapas i hele landet.
Da klokken slog midnat natten til onsdag nåede reglerne udløbe, før de blev forlænget til 24. august - det fortalte Naalakkersuisut bare ikke offentligheden.
Og så var der et testcenter i Aasiaat, som ikke fandtes – selv om naalakkersuisoq Kirsten Fencker to gange på et pressemøde sagde, at det var oprettet. Det var misinformation.
Og så er der pressemøderne, hvor fakta om antal smittede og vaccinerede flyver rundt i luften. Der er nærmest overload af information.
LÆS OGSÅ Kommune modsiger naalakkersuisoq: Vi har ikke noget testcenter i Aasiaat
Og det er et problem, for folk kan gå hen og miste tilliden til Naalakkersuisut, mener Signe Ravn Højgaard, der underviser i journalistik på Ilisimatusarfik og forsker i grønlandske medier.
- Det gør det rigtig svært og mudret for den enkelte borger at finde ud af, hvad der gælder, siger hun.
- Restriktionerne har stor betydning for folks liv. Og hvis det ikke er tydeligt, hvad der gælder, så kan det være svært for folk at følge med. I sidste ende begynder de at give op – eller folk tænker: Har de selv styr på det i Naalakkersuisut?, siger hun.
Og når myndighederne ikke får meldt info ud til hele den grønlandske befolkning om, hvad der gælder for dem, alle, så bliver det noget rod.
- Det er ikke realistisk, at en helt almindelig borger læser de enkelte bekendtgørelser fra ende til anden for at finde ud af, hvad der gælder for dem, siger Signe Ravn Højgaard.
Overload af info på pressmøder
I denne uge gik det så galt, da KNR spurgte til de nu berømte restriktioner, der stod til at udløbe, men blev forlænget uden info. Kirsten Fenckers korte svar var at henvise til en pressemeddelelse, "der ville komme i løbet af dagen" - men det gjorde den aldrig.
Grunden til det var, ifølge Kirsten Fencker, at embedsmændene har enormt travlt. De havde med andre ord ikke nået at informere den grønlandske befolkning om de regler, der gælder dem for alle.
- Når Naalakkersuisut lover et og gør noget andet, så bliver det bare rigtig svært for borgerne at vide, hvad de skal forholde sig til. Sådan har det været nogle gange, siger Signe Ravn Højgaard.
Så hvad bør Naalakkersuisut gøre?
- Det, som kan hjælpe, er, når medierne laver opsamlingsartikler over reglerne: De her regler gælder nu. Bor du i Aasiaat, så gælder det her. Naalakkersuisut kunne også selv samle alle gældende regler et sted, siger forskeren.
LÆS OGSÅ Fakta: Færdigvaccineret når du rejser ind i Grønland og nye regler i Sisimiut
Men Naalakkersuisut er også på en stor og svær informationsopgave, siger Signe Ravn Højgaard – for Grønland har aldrig været i sådan en situation her før, hvor der næsten ikke går en uge uden nye coronarestriktioner, og en pandemi der hele tiden udvikler sig.
- På den anden side skal de ikke lave mere indgriben i folks liv end højst nødvendigt. Og det er sådan set godt – og det har Rådet for Menneskerettigheder også rost. Bagsiden ved det er, at det er svært at finde rundt i for en almindelig borger, siger Signe Ravn Højgaard.