Fakta: Færdigvaccineret når du rejser ind i Grønland og nye regler i Sisimiut

Forvirret over endnu en dag med nye coronaregler? Her er et overblik over de vigtigste.
Coronarestriktionerne bliver forlænget i Upernavik og de tilhørende bygder og i Aasiaat. Det nyeste er, at de fra i dag også gælder i Sisimiut.  Foto © : Christine Hyldal/ KNR
Skrevet af Christine Hyldal
05. august 2021 18:01

Der går nærmest ikke en dag, hvor der ikke bliver lavet nye coronaregler. 

Og i dag var bestemt heller ingen undtagelse. 

Der er nemlig – ifølge landslæge Henrik L. Hansen – ”temmelig alvorlig smittespredning” nogen steder i landet. 

I skrivende stund er der 61 aktivt smittede i hele landet, og så mange har der ikke været før. 

Det har der været i Upernavik, bygden Tasiusaq og i Aasiaat siden midten af juli – og nu er der det endnu en gang også i Sisimiut. 

LÆS OGSÅ Smittetal stiger hastigt og restriktionerne forlænges

Derfor bliver coronarestriktionerne forlænget i Upernavik og de tilhørende bygder og i Aasiaat. Det nyeste er, at de fra i dag også gælder i Sisimiut. 

Derudover skal alle, der rejser ind i Grønland uden adresse i landet, været færdigvaccinerede, har samtlige partiformænd besluttet i dag ifølge Múte B. Egede (IA), der er formand for naalakkersuisut.

Her er de nye regler fra Danmark:

  • Skal du rejse ind i Grønland fra Danmark, og har du ikke adresse i Grønland? Så skal du være færdigvaccineret. Det er altså ikke længere nok at vise en negativ coronatest ved check in i Kastrup.
  • Det gælder fra på tirsdag 10. august og frem til 24. august. 

Her er de nye regler i Sisimiut: 

  • I Sisimiut må der nu max være 20 mennesker samlet på et sted. Du skal også have mundbind på, når du er på alle offentlige steder i byen.

Her er de nye regler ved udrejse fra Upernavik, de tilhørende bygder, Aasiaat og Sisimiut: 

  • Du skal være fuldt vaccineret, eller kunne fremvise en coronatest der er mindre end 48 timer gammel, for at tage et offentligt transportmiddel. Der er kun adgang til busser, fly eller charterbåd, hvis du har fået begge dine vaccine-stik eller er testet negativ inden for de seneste to døgn. MEN personer, der skal rejse til egen bopæl i andre byer, eller som skal rejse til uddannelse er undtaget.
  • Alle ikke færdigvaccinerede, der rejser ud af Upernavik med tilhørende bygder, Aasiaat og Sisimiut skal gå i fem dages karantæne, når de ankommer til et andet sted i Grønland.
  • Det gælder fra i dag og til 24. august


Her er reglerne i Upernavik med bygder og Aasiaat:

  • I Upernavik, bygderne omkring Upernavik og i Aasiaat bliver coronareglerne forlænget. De stod egentlig til at udløbe fra 10. august. Men sådan kommer det ikke til at gå – og du skal blive ved med at have mundbind på på offentlige steder, og max 20 mennesker må være samlet. 
  • Sådan vil det være frem til 24. august. 
  • Hvis du har været på ferie i Upernavik, bygderne omkring Upernavik, Aasiaat eller Sisimiut, skal du gå i hjemmekarantæne, hvis du bor i Grønland. På femtedagen skal du testes negativ, før du må vende tilbage til dit arbejde, skolen - eller dit liv i det hele taget. 
     
  • I resten af landet gælder de regler, som du kan læse om her.