Smittetal stiger hastigt og restriktionerne forlænges

Sisimiut, Upernavik og Aasiaat får coronaregler frem til 24. august på grund af øget coronasmitte. Færdigvaccineret må kun rejse til Grønland fra Danmark.
Foto © : Aviaaja Kielsen / KNR
Skrevet af Malik Brøns
05. august 2021 15:30

Der er bred samfundssmitte her i landet. Især i Aasiaat, Upernavik og Sisimiut. Det bekymrer formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) og landslægeembedet.

- Vi ser desværre stadig flere smittetilfælde flere steder. Fra syd til Upernavik har der været smittespredning siden juli, siger Múte B. Egede.

- Det har så sat os i en svær situation, hvor vi opfordrer folk for så vidt muligt, undgår at give knus og kram. Det er et personligt ansvar, at vi passer på hinanden, og at følge de sundhedsfaglige anbefalinger.

Her skal du vise dokumentation for at stige på offentlig transport

  • Tasiusaq
  • Upernavik Kujalleq
  • Nutaarmiut
  • Nuussuaq
  • Innaarsuit
  • Naajaat
  • Aappilattoq
  • Kangersuatsiaq
  • Kullorsuaq
  • Aasiaat
  • Nu også i Sisimiut

Coronasituationen her i landet er, at det svært at inddæmme smitten. Der har været smittespredning på det seneste i mange steder. Det har betydet, at der har været særlige restriktioner for Aasiaat og Upernavik og bygderne i området.

Nu kommer det også til at gælde for Sisimiut.

Det er regler for at hoppe på bus, fly eller anden offentlig transport, hvis man vil rejse ud af Upernavik, Aasiaat og bygderne omkring Upernavik og nu også Sisimiut: Man skal være færdigvaccineret eller kunne vise en negativ coronatest, der er højst 48 timer gammel.

Reglerne gælder til 24. august.

Hvis man er ude og rejse i de restriktionsramte steder, altså Aasiaat, Upernavik og Sisimiut, og skal rejse hjem, så skal man i karantæne i 14 dage eller testes negativ på femtedagen.

Desuden forklarer naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten Fencker (Naleraq), at kun færdigvaccineret må rejse til Grønland fra Danmark, hvis man ikke har hjemmeaddressen i Grønland. Det gælder fra tirsdag næste uge frem til 24. August.

For det tredje skal du have mundbind på på et kystskib.

Børn og unge som skal starte i skole og i uddannelse

Der er mange unge, som rejser ud for at starte eller fortsætte på deres uddannelse, både her i landet og i andre lande. Det kan give yderligere bekymringer om smittespredning i uddannelsesstederne. Det kan måske være, at du skal rejse fra Aasiaat, Sisimiut eller Upernavik, og skal på uddannelse et andet sted.

- Til de her unge som skal rejse til en anden by eller udlandet, så vil vi opfordre jer til at tage kontakt til jeres uddannelsespladser, siger Múte B. Egede.

Der er tradition for at holde kaffemikker i forbindelse med børnenes skolestart. Men formanden for Naalakkersuisut opfordrer folk til at udskyde kaffemikken for at undgå smittespredningen.

- Jeg kan sagtens godt forstå at i alle vil afholde kaffemikker, men eftersom smittespredningen ser ud som det gør nu, så udskyd det. Vi kan se, at nogen af dem som har smittet andre, de har været ude blandt andre folk uden at vide de var smittet, siger Múte B. Egede.