Hovedpunkter Formanden for Naalakkersuisuts nytårstale

Traditionen tro holdte formanden for Naalakkersuisut i aftes sin nytårstale her på KNR’s tv. Og det blev en understregning af flere af punkterne i koalitionsaftalen. Ud over et ønske om at bremse fraflytningen fra Grønland og skabe flere job herhjemme, handlede talen også om nye havne og lufthavne, iværksættere og grønlandsk-sprogede børn.
Nuuk 2015 Foto © : Abel Berthelsen
02. januar 2015 16:57

For første gang tonede Kim Kielsen i aftes frem på tv og holdte sin første nytårstale som formand for Naalakkersuisut. 

 

Og det blev bl.a. til lovning om en udvidet infrastruktur - med udvidelsen af Nuuk Havn og en ny havn i Kangerlussuaq foruden udvidelsen af to eksisterende lufthavne og etableringen af to nye.

Læs også Kim Kielsens nytårstale

Et stort anlægsarbejde, som skal administreres af et nyt kommende firma, sagde Kielsen:

- Det kræver store investeringer, som kommer os alle til gavn. Her vil Naalakkersuisut etablere et aktieselskab, som skal varetage de store anlægsopgaver.

 

En udvidet infrastruktur skal bl.a. være med til at skubbe gang i turismen, mener Kielsen, men også være med til at give børn og unge, som udelukkende taler grønlandsk, en bedre chance for at få en uddannelse.

Læs også IA: Lidt for meget gavebod over Kielsens nytårstale

Som det er i dag, bliver mange grønlandsksprogede unge nemlig bremset på grund af en dårlig infrastruktur, mener Kielsen. Og det er ikke fair.

 

- Vort sprog eren kvalifikation i sig selv. Det kan vi ikke være bekendt. Vi taber unge menneskers muligheder for en god fremtid, hvis vi fortsætter på den måde. Det ligger mig meget på sinde, at vi får løst disse problemer – sådan at dem det drejer sig om kan komme i gang med at få sig en uddannelse, så de har et bedre grundlag for at få sig et arbejde, lød det.

Læs også SIK glæder sig over Kim Kielsens nytårstale

Og det kunne måske blive et arbejde med at opstarte egen virksomhed. I talen lovede Kielsen også, at der gives bedre muligheder for iværksættere:

- Vi har mange dygtige kreative mennesker i vores samfund. Desværre er der forhindringer indbygget i vores system. Forhindringer, som Naalakkersuisut vil have fjernet, så iværksættertrang og nicheproduktioner kan fremmes mest muligt. Vi kan forestille os, hvad disse kreative og aktive kræfter ville opnå, hvis de fik bedre rammer for at udvikle sig, lød det. 

Læs også Atassuts nytårstale

Dog kom Kim Kielsen ikke med et konkret svar på, hvad det er for forhindringer, som Naalakkersuisut vil fjerne for iværksætterne.