Atassuts nytårstale

Formanden for Atassut, Knud Kristiansen, har udsendt sin nytårstale. Og det er i høj grad en gentagelse af ordlyden i regeringsgrundlaget, bliver vægtet i talen. Partiformanden lægger op til mere frie vilkår for fiskere og fangere. Derudover opfordrer han ungdommen til at rejse ud i verden - og derefter komme hjem for at tjene Grønland.
Knud Kristiansen Foto © : Camilla Dam/KNR
02. januar 2015 13:05

Det er - ikke overraskende - Atassuts kerneværdier som erhverslivet, familien og uddannelse - der bliver trukket frem i partiformandens nytårstale. Værdier, som også fremgår af arbejdspapiret for Naalakkersuisut.

 

Partiformand Knud Kristiansen ønsker at skabe bedre muligheder for indtjening hos fiskere og fangere ved at undersøge farvandene for nye fiskearter og fiske-steder - uden at det bringer havets dyrebestande i fare, lyder det.

 

- Når dette er sagt, så er det vigtigt at få udviklet vores viden om de fiskearter, vi endnu ikke benytter som indtægtskilde. Dette skal vi sikre ved at give indhandlingssteder, der i dag står lukket, mulighed for at åbne igen. Ligesom vi skal give bedre muligheder for at fiskerne kan forny deres flåde, siger Knud Kristiansen. Det skal være med til at få flere unge til at se en fremtid inden for landets største erhvervsområde.

Læs også Kim Kielsens nytårstale

På fangst-siden slår formanden et slag for selvforsyning. Produktionen af grønlandske fødevarer skal ændres, så man lokalt bedre kan være selvforsynede med mad. Det skal ske ved at ændre reglerne for jagttidspunkter, mener Knud Kristiansen.

 

Dette skal sikre os, at vi alle kan regne med kontinuerlig forsyning af lokale madvarer, blandt andet fra fugle og andre grønlandske produkter, lyder det i talen.

 

Folkeskolereform

Sidst, men ikke mindst, lover Knud Kristiansen også en reform af folkeskolen. 

 

-Vi skal have reformeret folkeskolen ved blandt andet indføre skolefe-ordningen, ved at ansætte rådgivere og ved at indføre 11. klasse som et tilbud. Dette skal sikre, at børnene, så vidt som muligt, fremover opnår tilstrækkelige menneskelige og faglige kvalifikationer, som de kan bruge til uddannelse, lyder budskabet.

 

Og uddannelse må meget gerne ske uden for Grønland - på én betingelse, lyder det:

 

Derfor opfordrer jeg vores ungdom: rejs ud i den store verden og indhøst oplevelser og erfaringer! Tag Jeres nye egenskaber og erfaringer med hjem og arbejd! Derved vil du hjælpe dit land, lød det altså i nytårstalen fra Atassuts formand, Knud Kristiansen.