IA: Lidt for meget gavebod over Kielsens nytårstale

Kim Kielsens nytårstale bliver taget imod med blandede reaktioner fra IA. Her savner Naaja Nathanielsen, at Kim Kielsen er meget klarere i mælet om, hvem der skal tilgodeses - og hvem der ikke skal - for at rette op på økonomien.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut.
02. januar 2015 16:38

Der var lidt for meget gavebod over Naalakkersuisut-formandens nytårstale, hvis man spørger Inuit Ataqatigiit. Her er det Naaja Nathanielsen:

 

- Jeg synes, den manglede retning. Jeg synes, den manglede prioritering. Det er ikke nok at give en masse gaver. Man skal også stille nogle krav og modkrav, og man skal også fortælle, hvad man vil prioritere højere end noget andet.

Læs også Kim Kielsens nytårstale

Kim Kielsen sagde bl.a. i sin tale, at Naalakkersuisut - som nævnt i koalitionsaftalen - vil bygge en ny havn i Kangerlussuaq og etablere to nye lufthavne.

 

Han lovede også, at der kommer et nyt beskæftigelsesfradrag, som skal få folk til at tage arbejde.

 

Det støtter IA - delvist:

- Fra IA har vi været åbne over for at diskutere idéen. vi mener bare, den bør gå primært til de lavtlønnede for på den måde at skabe incitament til arbejde og sikre, at dem, der har mindst, også får mest ud af det her. Jeg synes ikke, vi har råd til at give til alle, og jeg har heller ikke sikker på, at det har den effekt, man forventer ved at give det til alle.

Læs også Atassuts nytårstale

IA kritiserer også Kielsens forslag om en reform af pensionen, som skal give alle ældre mere mellem hængerne -  uafhængigt af ægtefællens indkomst. 

 

I det hele taget bør naalakkersuisut være mere konkret omkring, hvem der i samfundet skal undvære goder for at rette op på økonomien.

Læs også SIK glæder sig over Kim Kielsens nytårstale

- Vi mener jo, at vi bliver nødt til at diskutere, hvad er rimelige levevilkår i dag og sige: Jamen der er jo nogen her i landet, der i dag har levevilkår, som er gode og trygge. Så læg niveauet dér og sig: Jamen de skal jo ikke have mere fra det offentlige. Vi må rette de midler og ydelser mod dem, der lige nu ikke er med i festen! Og det sagde altså Naaja Nathanielsen til KNR.