VIDEO Formand for kommunefogeder: Uddan kommunefogeder

Man får en uddannelse, når man vil være lærer eller politimand. Men de som ønsker at være kommunefoged får bare udleveret deres udstyr. Derfor er der mange, som ikke er parate og at flere stopper sig, siger formanden for kommunefogederne som kræver, at man gennemgår kurser inden man begynder.
Skrevet af Arnaq Nielsen
10. august 2015 13:57

Uniform, stav, håndjern og en mobiltelefon. Det er, hvad en kommunefoged får udleveret.

- Det er det man får udleveret og derefter får man ikke andet, siger formanden for kommunefogederne, Isak Christensen, til KNR.

Læs også VIDEO Politisk arbejde om kommunefogederne startet

En tredjedel af de grønlandske bygder har ingen kommunefoged, og det er der flere grunde til, mener formanden for kommunefogederne. Han mener, at den vigtigste grund er, at man blot giver dem deres udstyr, uden at tilbyde dem en uddannelse i form af kurser.

- Det undrer mig ikke, at nogle siger op efter en kort periode. Heller ikke at manglen på kommunefogeder nu er så meget fremme i medierne, siger Isak Christensen.

Læs også VIDEO Manglen på kommunefogeder rammer også sundhedscentrene

Sidst der blev afholdt et kursus for kommunefogeder var i 2012. Men formanden retter en kraftig kritik af de manglende kurser, da kommunefogederne udfylder politifunktionen i bygderne. Politiet i byerne gennemgår jo en uddannelse.

- Tiden er inde til at stillingen som kommunefoged får en lignende form og forlade den nuværende form. Siden vi var børn for længe siden, har man blot taget en tilfældig mand til stillingen. Uden nogen form for prøver, siger formanden for kommunefogederne.

Læs også VIDEO Mangel på kommunefogeder i bygderne

Efter omkring 40 år som kommunefoged i Upernavik Kujalleq, ved Isak Christensen meget godt, hvad man kan komme ud for i arbejdet. Den manglende uddannelse er ikke den eneste grund. Der er også de daglige vilkår. Der er ingen kontor eller en detention til rådighed. Og når der er ballade:

- Når de ikke kan opholde ude og ikke vil hjem, så må vi tage dem med hjem til os selv. Der opholder de sig til man finder en løsning, det ikke altid er den bedste, siger Isak Christensen.

Læs også Kommunefogedernes vilkår forbedret

Det er på tide at drøfte alle disse faktorer.

- Hvis man kan finde en måde at gøre det attraktivt at være kommunefoged, så vil man måske finde flere der vil være kommunefogeder. Der er fundet en økonomisk løsning. Det er vi meget tilfredse med, siger Isak Christensen.

Læs også På jagt efter nye kommunefogeder

Kommunefogedernes løn blev hævet i 2012. Kommunefogedernes forening i Grønland har over 20 medlemmer.