Aleqa: Forlæng fortrydelsesretten for grønlandske forvaringsdømte

Forvaringsdømte, der flytter fra Herstedvester Fængsel til Anstalten i Nuuk, bør have et år til at overveje, om de kan finde sig til rette i Grønland, mener folketingsmedlem Aleqa Hammond.
31. oktober 2018 16:10

Det foreslår Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai  i et debatindlæg i Politiken.

Indsparket kommer dagen inden, at Folketinget skal førstebehandle den lov, der skal gøre det muligt for grønlandske forvaringsdømte at blive overflyttet fra Herstedvester Fængsel i Danmark til den nye anstalt i Nuuk.

I forslaget har Justitsministeriet valgt at følge en beslutning fra Inatsisartut om, at forvaringsdømte grønlændere skal have ret til at fortryde afsoningen i Nuuk i op til et halvt år efter ankomsten.

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte skal kunne fortryde flytning til Nuuk

Men det er for kort tid til at tage sådan en beslutning, da sommer og vinter i Grønland påvirker mennesker meget forskeligt, mener Aleqa Hammond.

- Giv dem dog et fuldt år til deres overvejelser, så de får både den lyse grønlandske sommer og den mørke vinter tilbage i sjælen, inden de skal træffe beslutningen, skriver hun i debatindlægget.

Aleqa Hammond vil ikke være til stede i folketingssalen under behandlingen, da hun har valgt at blive i Nuuk, hvor der torsdag er andenbehandling af lufthavnspakken.

Lovforslaget rummer faktisk en dobbelt fortrydelsesret, da muligheden for at flytte fra Herstedvester Fængsel til Anstalten i Nuuk er et stående tilbud for grønlandske forvaringsdømte.

LÆS OGSÅ Grønland skal selv betale for misbrugsbehandling i anstalterne

Fortryder en grønlandsk forvaringsdømt således overflytningen til Anstalten i Nuuk og vender tilbage til Herstedvester Fængsel, er det muligt at gøre beslutningen om og blive overflyttet én gang mere til Nuuk.

Herefter stopper muligheden for flytninger mellem de to afsoningssteder dog.

LÆS OGSÅ Få forvaringsdømte vil afsone i Nuuk