Aaja Chemnitz Larsen: Forkert at udskyde undskyldning til eksperimentbørn

Aaja Chemnitz Larsen kritiserer statsminister Mette Frederiksens beslutning om at vente med en officiel undskyldning til de grønlandske eksperimentbørn. Naalakkersuisoq mener, at det det er helt i orden at vente.
Forkert forskelsbehandling, kalder folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen beslutningen om at vente med en undskyldning til de grønlandske eksperimentbørn. Arkivfoto Foto © : Inuit Ataqatigiit
11. juli 2019 07:20

Klokkeklar forskelsbehandling og politisk leflen.

Sådan lyder kritikken fra IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, på meldingen om, at statsminister Mette Frederiksen ikke giver en officiel undskyldning 13. august til de 22 grønlandske personer, der i 1950'erne var del af et dansk kultur-eksperiment.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen undskylder til danske børnehjemsbørn - 22 grønlandske børn må vente

I stedet bliver en undskyldning kun givet til tidligere anbragte børn på danske børnehjem, herunder Godhavn i Nordsjælland.

Og det er en forkert forskelsbehandling, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Jeg kan ikke se, hvad forskellen skulle være på sagen med Godhavnsdrengene og eksperimentbørnene. Jeg mener, at det er en forskelsbehandling, som er utroligt ærgerlig, siger hun.

Drengene på børnehjemmet Godhavn blev udsat for tæsk, medicinske forsøg og overgreb i midten af 1950 og 60'erne. Det har adskillige personberetninger, artikler og en TV-dokumentar vist.

Aftale om udredning bør ændres

I juni lovede Mette Frederiksen i en tale, at hun ville give en officiel undskyldning til de 22 grønlandske børn, hvis hun blev statsminister. 

Mette Frederiksen om undskyldning

På Folkemødet på Bornholm i juni i år sagde formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, i en tale:

”Skiftende regeringer har sagt nej til at give en officiel undskyldning. Jeg vil gerne sige ja. Jeg vil ikke alene sige ja til Godhavnsdrengene, jeg vil gerne sige ja til de andre børnehjemsbørn. Jeg vil gerne sige ja til de grønlandske børn, der blev udsat for at blive tvunget til at være danske.”

Men ifølge Statsministeriet vil regeringen nu vente med den undskyldning til en udredning om Danmarks og Grønlands rolle i forløbet med det omdiskuterede kulturforsøg i 1950'erne er færdig. Det bliver tidligst 1. juni 2020.

- Jeg synes, det er i orden, at de ikke får en undskyldning på nuværende tidspunkt, siger naalakkersuisoq Martha Abelsen

LÆS OGSÅ Partier strides om eksperiment-kommission

Og det er helt okay at vente, mener Martha Abelsen (S), der er naalakkersuisoq for sociale anliggender.

- Jeg synes, det er i orden, at de ikke får en undskyldning på nuværende tidspunkt. En udredning er sat i gang, og den skal være klar, før en undskyldning kommer på tale, siger hun.

Men der er ingen grund til at vente på resultatet af en udrending, mener Aaja Chemnitz Larsen. For aftalen blev indgået med den tidligere regering i Danmark, og den afviste - i modstætning til den nye danske regering - at sige undskyld til eksperimentbørnene.

Socialdemokratiet var nemlig allerede i foråret klar til at støtte et forslag i Folketinget om en officiel undskyldning til de 22 grønlandske børn.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke omgør den her beslutning. For hvis man har valgt at give en undskyldning til drengne fra Godhavn, synes jeg bestemt også, at det er på sin plads, at man giver én til eksperimentbørnene, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Jeg kan ikke se, hvad forskellen skulle være på sagen med Godhavnsdrengene og eksperimentbørnene, siger Aaja Chemnitz Larsen

Men ifølge Martha Abelsen er der al mulig grund til at slå koldt vand i blodet og vente på den udredning, som blev aftalt i februar. Udredningen vil nemlig kaste lys over historien og over hvem, der besluttede hvad. 

- Udredningen vil kaste lys på, hvilken rolle Grønland har spillet i eksperimentet. Og på hvad Grønland har været med til at beslutte i forløbet med eksperimentbørnene. Hvilken rolle spillede Danmark, og hvilken rolle spillede Grønland? Det er vigtigt at vente på, siger Martha Abelsen.

Udredningn kan stoppe undskyldning

Aaja Chemnitz Larsen frygter derimod, at udredningen vil blive brugt som en politisk sovepude og måske et argument til at helt at droppe undskyldningen.

LÆS OGSÅ Undskyldning eller ej: Sagen skal stadig undersøges

- Det er et tænkt eksempel, men det kan godt bruges som en politisk undskyldning til at sige, at 'nu har vi lyst til ikke at give en undskyldning, baseret på nogle ting, der er kommet frem', siger hun.

IA i Folketinget har sendt et spørgsmål til statsministeren, hvor partiet kræver svar på, hvorfor Mette Frederiksen har lovet en undskyldning til eksperimentbørnene før valget - og nu ikke giver den 13. august.