Forhandlinger i gang om højere løn til betjente

Igangværende forhandlinger i København skal sikre mere i løn til grønlandske politi- og anstaltsbetjente. Men en fælles overenskomst med danske betjente er ikke en del af forhandlingerne.
Rigspolitiet
Betjente hos Grønlands Politi og de grønlandske anstalter skal sikres mere i løn ud fra fordelingen af 49,2 millioner kroner, som Folketinget har afsat. Foto © : Rigspolitiet
24. januar 2020 07:33

Fordelingen af 49,2 millioner kroner til justitsområdet i Grønland er i gang under forhandlinger mellem den danske justitsminister, Inuit Ataqatigiit og Siumut i Folketinget.

Langt hovedparten af beløbet kommer til at gå til højere lønninger til betjente hos Grønlands Politi og anstaltbetjente i Kriminalforsorgen i Grønland.

LÆS OGSÅ Dansk finanslov sikrer 49,2 millioner kroner til justitsområdet i Grønland

Og som forhandlingerne tegner lige nu, bliver fordelingen formentlig i favør til anstaltbetjentene med 2/3 af knap 50 millioner kroner, mens 1/3 bliver øremærket betjente hos Grønlands Politi, erfarer KNR.

Det sker, fordi anstaltbetjente i Grønland halter længere bagud i løn sammenlignet med fængselsbetjente i Danmark, end politibetjente i Grønland gør i forhold til deres kolleger i dansk politi.

Justitspulje til Grønland

De 49,2 millioner kroner til justitsområdet er afsat over fire år

2020: 10 mio.
2021: 13,2 mio.
2022: 13,7 mio.
2023: 12,3 mio.

Kilde: Finansministeriet

Udsigten til mere i løn har i mange år været et ønske hos Grønlands Politiforening, Fængselsforbundet og de grønlandske politikere.

- Jeg synes, det er en kæmpe sejr, at vi fra Grønlands side har formået at få det til at ske, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Uenighed om fordeling af penge

I efteråret blev den danske regering enige med Siumut og IA i Folketinget om at sætte 49,2 millioner kroner til justitsområdet i Grønland.

Men siden er IA og Siumut blevet uenige om, hvordan pengene bør fordeles.

IA ønsker, at størstedelen går til højere lønninger til betjente hos Grønlands Politi og i Kriminalforsorgen, mens der også bør være penge til andre formål, blandt andet at forlænge uddannelsen af anstaltbetjente og få flere bisiddere til børn i retssager.

Men det afviser Siumut.

Lønniveauer hos anstalts- og fængselsbetjente

  • En anstaltsbetjent i Grønland med mellem nul og to års anciennitet tjener i gennemsnittet 19.365 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
  • En fængselsbetjent i Danmark med mellem nul og to års anciennitet tjener i gennemsnittet 24.769 kroner om måneden inklusive faste tillæg.

Kilde: Kriminalforsorgen

- Problemet er, at 49,2 millioner kroner ikke engang er nok til at dække politi- og anstaltbetjentenes lønninger, som vi har en aftale om, at pengene skal gå til. Derfor synes jeg, at det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan, for at få udmøntet pengene til det, vi har aftalt, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Fælles overenskomst må vente

Grønlandske politi- og anstaltbetjente har i dag en anden overenskomst end deres kolleger i Danmark.

Det er gennem flere år blevet kritiseret, fordi den danske stat i begge tilfælde er arbejdsgiveren. Men det bliver ikke ændret med den kommende aftale. 

- Vi har ønsket, at man kommer over på samme lønsystem som danske betjente, og at man også får så sammenlignelige lønninger som overhovedet muligt. Men det er vigtigt at huske på, at det her er en sejr, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Både hun og Aki-Matilda Høegh-Dam håber i stedet, at fælles overenskomster kan blive til virkelighed, når der senere i år er forhandlinger om arbejdsforhold for henholdsvis politi og kriminalforsorgen i Grønland.

LÆS OGSÅ Regeringen vil se på løsning for underbemandet anstalt i Nuuk

Præcis hvor meget mere betjente hos Grønlands Politi og Kriminalforsorgen kan se frem til i løn, er endnu uvist. IA ønsker dog, at aftalen kommer til at virke fra 1. januar 2020.

Hverken Politiforeningen i Grønland eller Fængselsforbundet i Danmark ønsker at kommentere på sagen, mens forhandlingerne er i gang.