Niviaq Korneliussen er med sin roman ’Naasuliardarpi' eller ’Blomsterdalen’, som den hedder på dansk, nomineret til to store litteraturpriser i Danmark. Pressefoto. Foto: Angu Motzfeldt

Forfatterforening roser nomineringer til nyskabende Niviaq Korneliussen 

Det er en stor anerkendelse, at Niviaq Korneliussen er nomineret til to store litteraturpriser i Danmark, lyder det fra Grønlands Forfatterforening.

Det er ikke gået ubemærket hen, at den 31-årige forfatter Niviaq Korneliussen for nylig blev nomineret til to store litteraturpriser i Danmark.

Det er nemlig sjældent, at en forfatter fra Grønland slår sit navn fast i feltet til at vinde Dagbladet Politikens Litteraturpris og Montanas Litteraturpris. 

-  Det er en meget stor anerkendelse af forfatteren Niviaq Korneliussen, at hun er blevet nomineret til de to prestigefyldte, danske priser, siger formand for Grønlands Forfatterforening, Juaaka Lyberth.

LÆS OGSÅ Niviaq Korneliussen nomineret til to store priser

Dagbladet Politikens Litteraturpris er på 200.000 kroner og Montanas Litteraturpris på 100.000 kroner. Det er med til at understrege, at der er tale om nogle helt særlige priser, lyder det fra formanden.

Niviaq Korneliussen er indstillet til disse to litteraturpriser:

 

Montanas Litteraturpris er på 100.000 kroner. Den uddelels af Testrup Højskole, møbelfirmaet Montana og Dagbladet Information.

 

Otte værker er nomineret til prisen. Vinderen af prisen kåres af en jury den 3. marts.

 

Dagbladet Politikens Litteraturpris er på 200.000 kroner. 

 

10 værker er nomineret til Politikens Litteraturpris 2020.  

Vinderen findes efter en sms-afstemning. Du kan stemme til og med 23. februar, oplyser Politiken på sin hjemmeside.

 

 - Den økonomi, man kan få ud af det, hvis man vinder, fortæller lidt om, hvor prestigefyldte priserne er. Det er meget sjældent, at en grønlandsk forfatter bliver nomineret i de kategorier i Danmark, tilføjer Juaaka Lyberth.

Nyskabende forfatter

Niviaq Korneliussen er nomineret for sin roman ’Naasuliardarpi' eller ’Blomsterdalen’ som den hedder på dansk.

Den udkom sidste år og handler blandt andet om selvmord. At romanen netop tager det emne op er både modigt og nyskabende i grønlandsk litteratur, mener Juaaka Lyberth:

- Det, at hun tør at gå ind og tage et tabuemne op og beskrive det og fremstille det, er jo noget unikt i nyere grønlandsk litteratur. Derfor er hun en nyskabende forfatter, der går sine egne veje, og som tør og har mod på at tage nogle tabuiserede emner op. Det er derfor, jeg tror, at hun er så populær - især blandt danske læsere.

LÆS OGSÅ Niviaq Korneliussen om selvmord: Det skal ikke være tabu

Rollemodel

Korneliussen debuterede i 2014 med romanen 'Homo Sapienne'. Her skrev forfatteren om kønsidentitet og et andet tabubelagt emne - nemlig homoseksualitet.   

At forfatteren aftabuiserer emner i sine romaner er med til at gøre Niviaq Korneliussen til en rollemodel og noget særligt på den grønlandske forfatterscene. Både gennem sine romaner, men også, når hun rejser rundt i landet med sin forfatterskole. 

Og så har hun ganske enkelt sans for detaljen og ordet i sin magt, lyder de rosende ord fra Juaaka Lyberth.  

LÆS OGSÅ Niviaq Korneliussen og Apannguaq Lynge Tellesen har fået MIO-prisen

’Naasuliardarpi' kan læses på både grønlandsk og dansk. Her i landet er den udgivet af forlaget Milik Publishing, mens forlaget Gyldendal har udgivet bogen i Danmark.

Det er anden gang, at Niviaq Korneliussen bliver nomineret til Politikens Litteraturpris. Det gjorde hun også i 2014 for romanen 'Homo Sapienne'.  

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt