Niviaq Korneliussen om selvmord: Det skal ikke være tabu
Forfatter, Niviaq Korneliussen, har netop udgivet hendes roman, "Naasuliardarpi" - "Blomsterdalen" på dansk.
Bogen er opkaldt efter det landskab i Tasiilaq, hvor kirkegården er, og den handler om en kvinde, om selvmord, kærlighed og venskab og sorg.
Det er heller ikke tilfældigt, at hun har sat fokus på selvmord i hendes roman, for hun mener, at det er et emne der fortjener mere opmærksomhed.
- Jeg har som forfatter valgt at skrive om problemet igennem min bog. Hvis vi skal blive bedre til at snakke om det, uden at forvente at Selvstyret sætter os i gang, må vi kigge på os selv, og tænke på hvad vi kan gøre.
LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Vær med til at sætte fokus på at forebygge selvmord
Det siger hun til KNR's radioprogram, Inuiaat Tillernerat.
Udnyt hvad andre er gode til
- Der er måske nogen, som er gode til at kunne se personer, der virker nedtrykte, og spørge ind til dem. Andre er gode til at sætte en debat i gang om emnet. Der er mange ting som folk er gode til, som kan bruges til at sætte fokusset på emnet, siger Niviaq Korneliussen.
Selvstyret åbnede rådgivningslinjen Tusaannga, 1. februar sidste år. Det var for at give bedre service til dem, der har brug for hjælp.
LÆS OGSÅ Selvmordstanker, ensomhed og overgreb: Otte personer opsøger Tusaannga dagligt
I øjeblikket arbejder Naalakkersuisut på en ny strategi for selvmordsforebyggelse.
- I den nye strategi vil det primære fokus være, at selvmordsforebyggelsesindsatserne skal udvikles ud fra lokalsamfundets kontekst og behov, skriver Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.
- I udviklingen af den nye strategi vil der være fokus på at komme ud til borgerne, unge som ældre og høre deres perspektiver og ideer til, hvordan vi kan arbejde på at opnå bedre mental sundhed.
Synliggør selvmordsforebyggelse
Hvis det stod til Niviaq Korneliussen, kunne hun konkret godt ønske sig, at indsatsen blev synliggjort mere.
Hvis det ikke bliver gjort det, kan emnet blive tabulagt, mener hun.
- Selvstyret gør noget for at forebygge selvmord. Men forebyggelsen er ikke synlig nok for offentligheden. Det er gennem medierne, busstopstederne eller andre steder, for eksempel på KNR’s reklamer, er der ikke noget om selvmordsforebyggelse.
- Der står ikke hvor man kan ringe til, med hensyn til selvmordsforebyggelse. På den måde, giver det et problem, fordi det kan virke tabubelagt.
Arrangerede en demonstration
Hun prøvede selv at sætte fokus på problemerne med selvmord for to år siden. Hun arrangerede en demonstration, Imminornerit 0 Selvmord, på egen hånd og ville råbe politikerne op.
- Der er mange pårørende her i landet, der har mistet en af deres nærmeste på grund af selvmord. Derfor er det ikke nemt at snakke om emnet, siger Niviaq Korneliussen til Inuiaat Tillernerat.
Ifølge Grønlands Politis Årsstatistisk for 2019 begik 45 personer selvmord sidste år.
LÆS OGSÅ Vi kan ikke lade som ingenting længere
79 forsøgte at begå selvmord, og politiet modtog 977 trusler om selvmord.
Har du brug for hjælp eller nogen at snakke med, så kontakt Tusaannga på tlf. 801180 eller via SMS til 1899.