Skimmelsvamp i Nationalteateret: Forestillinger er for evigt fortid på Industrivej

Selvom en større renovation skulle have sat en stopper for skimmelsvamp, er der stadig skimmel at spore i Nationalteaterets lokaler. Derfor rykker de nu ud - én gang for alle.
Det er nu slut med teater i disse lokaler. Foto © : megan
01. august 2024 12:59

I over 11 år har Grønlands Nationalteater haft til huse på Industrivej i Nuuk.

Men det er slut nu.

KNR var med Karl William Jeremiassen, som er souschef i Nationalteateret, på den sidste tur rundt i den legendariske sal og de tilstødende lokaler.

- Vi besøger bygningen for sidste gang i dag for at sikre, at vi ikke har glemt noget, fortæller han.


Ud, ind og ud igen

Selvom salen normalt har været fuld af lys under forestillingerne, er den nu helt mørk. Men det er ikke manglende lyst eller sure miner, som har slukket for lyset.

Det har skimmelsvamp, fortæller Karl William Jeremiassen:

- På grund af skimmelsvamp i bygningen er vi nødt til at forlade den.

Det er ikke første gang, at Nationalteateret rykker ud af lokalerne på Industrivej. Det skete også for et år siden. Og nogle måneder senere - i november - rykkede personalet ind i de vante bygninger efter en gennemgribende renovation efter et fund af netop skimmelsvamp.

Men knap fire måneder senere, i marts i år, stod det klart, at renovationen ikke havde fået bugt på skimlen, og teatertruppen måtte rykke ud af lokalerne endnu engang.

- To uger efter, at vi fik bygningen undersøgt igen, fandt vi ud af, at der stadig var skimmelsvamp, så vi besluttede at forlade den, fortæller Karl William Jeremiassen.

Smider alt ud for at slippe for skimmel

Men det er ikke kun menneskene, som forlader bygninger i det, der engang var Grønlands Nationalteater.

Det fortæller Karl William Jeremiassen:

- I den forbindelse har vi besluttet at smide møbler, udstyr, rekvisitter og kostumer ud, fordi vi ikke kan tage dem med os på grund af risikoen for skimmelsvamp, siger han.

Selvom der egentligt var afsat penge til at fjerne skimmelsvampen fra inventar og udstyr, så fandt man det mest fornuftigt og forsvarligt at smide det gamle ud og købe nyt.

- Omkostningerne til undersøgelse og fjernelse af skimmelsvampen, samt flytningen til forskellige kontorer og undervisningsfaciliteter i byen, er steget, siger han og fortsætter:

- Det er billigere at smide de ting ud, vi kan fjerne skimmelsvampen fra, end at betale for fjernelsen.

Men selvom Grønlands Nationalteater forlader deres bygning, vil det ikke påvirke deres forestillinger, mener Karl William Jeremiassen:

- Det forventes ikke, at teatret vil bidrage mindre til landet og forestillingerne. Vi har allerede lavet forskellige planer for forestillingerne, indtil vi får en ny bygning. Lige nu er det vigtigste, at vi forlader bygningen.