Nationalteateret har fået skimmelsvamp

Nogle gæsteforestillinger vil blive udsat eller flyttet, efter der er fundet skimmelsvamp i Grønlands Nationalteater.
Den nye teaterchef, Vivi Sørensen, er skuffet over, at skimmepsvampen sætter en midlertidig stopper for hendes planer om forandring. Foto © : KNR
01. august 2023 11:02

Flere af medarbejderne i Nunatta Isiginnaartitsisarfia, Grønlands Nationalteater, har haft ubehag i lang tid.

Nu viser prøver, som er indsamlet i slutningen af juni, at der er skimmelsvamp i huset på Industrivej.

Der oplyser Nunatta Isiginnaartitsisarfia i en pressemeddelelse.

Bygningen på Industrivej huser både teateret og skuespillerskolen.

- Vi lejer midlertidige lokaler og har fundet lokaler til Nunatta Isiginnaartitsinermik Ilinniarfia, Skuespillerskolen, mens vi er ved at finde ud af, i hvor stort omfang der er skimmelsvamp, og hvad der skal ske bagefter, siger teaterchef Vivi Sørensen i pressemeddelelsen.

Det kommer ikke til at få den store betydning for Hanne Trap Friis' forestilling Homo Sapienne, der er baseret på bogen af Niviaq Korneliussen. Forestillingen kommer til at spille i Qassi i Nuuk og skal på turné rundt i landet.

Men flere gæsteforestillinger bliver enten flyttet til andre lokaler eller udskudt til et andet tidspunkt.

Skuffet over ventetid

Vivi Sørensen, der begyndte som ny teaterchef for Nunatta Isiginnaartitsisarfia 1. juni, havde glædet sig til at komme i gang med arbejdet og gennemføre nogle forandringer, men det må vente nu.

- Jeg er skuffet over, at jeg ikke kan udføre ændringer i huset med det samme, som jeg havde håbet. Men jeg er glad for, at vi ikke kommer til at lave store ændringer af planlagte forestillinger i år, siger hun og fortsætter:

- Jeg er stadig ved godt mod og håber, vi får støtte til et nyt teaterhus.

Nunatta Isiginnaartitsisarfia lejer huset på Industrivej. Det er tanken fra Katuaqs bestyrelse, at der skal bygges et nyt teater bagved kulturhuset Katuaq, men der er ingen konkrete planer endnu. I sidste ende er det dog naalakkersuisut og Kommuneqarfik Sermersooq, som skal tage beslutningen om at udvide Katuaqs bygning.