Forældre holder deres børn hjemme fra skole i protest

Langt de fleste forældre til 95 skoleelever i Kangaatsiaq holder deres børn hjemme fra skolen i protest over, at byggeprojektet til en ny skole endnu ikke blevet iværksat.
Skrevet af Kathrine Kruse
13. september 2018 10:34

(Opdateret torsdag klokken 14:51: Ifølge skolen i Kangaatsiaq er størsteparten af eleverne mødt op til skole torsdag, red.)

Kun to skolebørn ud af 95 elever mødte op på skolen mandag i Kangaatsiaq. Onsdag er 16 elever dog op mødt på skolen.

Skolen i Kangaatsiaq er ramt af skimmelsvamp, og en del af den er i dag lukket. Forældrene mener, at skolen er i en sundhedsmæssig uforsvarlig stand.

Men forældrene er blevet usikre, da en ny skole i Kangaatsiaq ikke er nævnt i finanslovsforslaget for 2019.  Der er dog afsat penge til anlægsprojektet i finansloven for 2018.

Alligevel ønsker forældrene klar besked fra officiel side, før de sender deres børn igen til skolen.

- Skolen har været ramt af skimmelsvamp i omtrent ti år. Vi vil derfor ikke sende vores børn til sådan en skole, indtil vi har fået vished om planerne til konkrete handlinger fra de ansvarlige. Det er beklageligt. Men det er, hvad vi er nået til, siger en frustreret forælder til tre skolebørn Pavia Martinsen.      

LÆS OGSÅ Forældre truer med at holde deres børn hjemme fra skole

Forældre bryder reglerne

Ledende skoleinspektør i Kangaatsiap Atuarfia, Sussi Adelholm, oplyser, at hun har afholdt forældremøde tirsdag aften.

- Til mødet fremlagde jeg, at forældrene ikke overholder skoleloven med hensyn til skolepligten. Jeg informerede også forældrene om, at de klasser vi har her, altså klasseværelser og lokaler, ikke er ramt af skimmelsvamp, og at de er forsvarlige og ikke sundhedsskadelige.

I finansloven for 2018 fremgår det, at:

For anlægsprojekter i form af skole/elevhjem i Qassiarsuk, skole i Alluitsup Paa og skole i Kangaatsiaq gælder der, at disse projekter på nuværende tidspunkt er påbegyndt eller under projektering, hvorfor parterne er enige om, at disse fortsætter og færdiggøres af Selvstyret.

Kommune Qeqertalik erfarede dog denne sommer, at Selvstyret har reduceret projektet, så der kun bliver fire nye klasseværelser i den gamle del af skolen. Naalakkersuisoq for uddannelse, Vivian Motzfeldt fra Siumut, ville mandag ikke afvise den udlægning. Naalakkersuisut har aftalt med kommunen, at selvstyret overdrager projektet til dem.

Det forventes, at Kommune Qeqertalik overtager anlægsprojektet i løbet af september.

Borgmester, Ane Hansen fra Inuit Ataqatigiit, udtalte til KNR fredag i sidste uge, at Selvstyret bør betale byggeriet af en ny skole.

Skolen i Kangaatsiaq har 95 elever og 24 ansatte.