Folketingsvalg på vej: Partier holder kandidater tæt til kroppen

Kun én politiker har offentlig meldt sit kandidatur til Folketinget. Partierne holder navne på folketingskandidater tilbage trods valgrygter. Skidt for demokratiet, siger politisk kommentator.
Det er endnu uvist, hvilke kandidater der vil stå på stemmesedlen i Grønland ved næste folketingsvalg.
16. august 2022 12:59

Hvis der skulle være valg til Folketinget i dag, ville stemmesedlen kun indeholde én politiker: Nemlig Aaja Chemnitz Driefer fra Inuit Ataqatigiit.

Hun er den eneste kandidat i Grønland, der har oplyst, at hun stiller op til Folketinget - for hendes vedkommende for tredje gang.

LÆS OGSÅ Rygter om folketingsvalg: Aaja Chemnitz går til valg for tredje gang

Imens holder partierne på en linje navnene på deres folketingskandidater hemmelige. Partierne mangler nemlig endnu at godkende kandidaterne hos hovedstyrelserne.

- Det melder vi ud, når valget er udskrevet, lyder det samstemmende fra næsten alle partiledere.

I Danmark er der dog store forventninger til et folketingsvalg til efteråret. Radikale Venstre truer nemlig med at vælte regeringen, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen udskriver valg inden Folketingets åbning 4. oktober.

Derfor er de danske partier også gået i uofficiel valgkamp og har både valgplakater, valgprogrammer og valgløfter klar.

'Sådan er proceduren'

I Danmark bliver hovedparten af folketingskandidater udpeget af partierne midt i en valgperiode. På den måde har både partiet og kandidaten god tid til at forberede sig til valgkampen.

Hos Siumut oplyser formand Erik Jensen, at partiet er klar med kandidater, men at de først bliver godkendt af hovedbestyrelsen, når valget er udskrevet. Årsag: Sådan er proceduren, oplyser han.

Valg i Danmark

Hvis ikke Mette Frederiksen har udskrevet valg inden Folketingets åbning den 4. oktober, vil Radikale Venstre vælte regeringen.

Det meddelte den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, 2. juli.

Aqqalu Jerimiassen, formand for Atassut, understreger, at partiet er velforberedt på valg, og at listen med kandidater - måske - bliver meldt ud omkring 1. september. Men hvor mange kandidater der er tale om, vil han ikke sige.

Heller ikke formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, vil sætte antal eller navne på partiets kandidater.

Kun partiformand for Naleraq, Pele Broberg, vil til KNR oplyse, at partiet stiller med to folketingskandidater: En kvinde og en mand, men vil ikke oplyse hvem endnu. 

Nordatlantiske politikere kan ende med meget stor magt

Ifølge chefredaktør og adm. direktør for Sermitsiaq.AG er det "business as usual", når partierne først offentliggør kandidatlisterne efter valgets udskrivelse. 

Folketingsvalg fylder mindre hos partierne end valg til Inatsisartut, siger han. Men set fra borgerne og demokratiets side, burde partierne præsenterer kandidaterne langt tidligere.

- Jo før partierne offentliggør deres kandidater, desto længere tid er der for offentligheden og for journalisterne til at få en debat og få fremmet, hvad de forskellige kandidater står for og vil.

- Hvis man skal sætte det lidt på spidsen, afmonterer man lidt den demokratiske debat, for jo længere den er, desto bedre, siger Christian Schultz-Lorentzen.

Umiddelbart er der dog intet, der tyder på, at en lang valgkamp giver flere personlige stemmer til kandidaterne.

LÆS OGSÅ Den danske regering og støttepartier giver statsministeren en næse

Men lige præcis denne gang er der ifølge chefredaktøren meget på spil for de kommende grønlandske folketingsmedlemmer.

For siden seneste folketingsvalg i 2019 stiller adskillige nye, danske partier op. Og i den situation kan de nordatlantiske politikere ende med at få meget stor magt.

- Vi kan godt havne i en situation i Danmark, hvor der er et kludetæppe af små partier, der skal finde sammen for at få det nødvendige flertal. Og hvis det bliver tilfældet, så kan ganske få mandater jo bliver afgørende. Det kan blive de grønlandske og færøske stemmer, siger Christian Schultz-Lorentzen.

Dog vurderer han, at de nuværende folketingsmedlemmer fra Grønland, Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut og Aaja Chemnitz Driefer fra Inuit Ataqatigiit, begge har gode chancer for at blive genvalgt, hvis de begge genopstiller. Det har Aaja Chemnitz allerede meldt ud, at hun gør.

- Jeg tror ikke, at en ny kandidat umiddelbart vil blive en favorit. Ikke som jeg ser det politiske landskab i hvert fald, siger han.