Foto: Ane-Marie Petersen/KNR

Flere spørgsmål end svar i pensionsreform

Et forslag fra Naalakkersuisut om at fremrykke beskatningen af pensionsindbetalinger til udenlandske pensionsordninger blev godt modtaget, da det var til førstebehandling i Inatsisartut i dag.

Men selv om alle var rørende enige om at penge optjent i Grønland også skal beskattes i Grønland, så var der også stor usikkerhed om konsekvenserne af forslaget, blandt andre her hos Siumuts Jess Svane:

- Vi er bekymrede for, om forslaget vil skræmme den nødvendige arbejdskraft ude fra væk, og det ønsker vi ikke, siger Siumuts ordfører Jess Svane.

Inuit Ataqatigiit bakker også op om forslaget, men vil have undersøgt, om der er hold i bekymringerne hos de faglige organisationer for de økonomiske konsekvenser:

- At det måske kan gå ud over deres medlemmer, sådan økonomisk, at de får et stort tab, siger Inuit Ataqatigiits ordfører Peter Olsen.

Læs også Randi V. Evaldsen: Der bliver ikke dobbelt beskatning

Og dét selv om Naalakkeruisut har understreget, at pensionsopsparernes forhold med forslaget ikke bliver forringet:

- Det tror vi ikke på ligesådan umiddelbart, fordi jeg ikke synes, vi kan overhøre de mange organisationer, som er bekymret, siger Peter Olsen.

Hos Atassut gælder bekymringen pensionsopsparerne. For når man fremrykker beskatningen af pensionsbidragene, får de færre pensionskroner, de kan investere for, og på den måde få pensionsopsparingen til at vokse end de har i dag, siger Steen Lynge:

- Jeg er meget obs på denne her med den forringet forrentning, den måske kan følge. Det må vi kigge på via skattesystemer, se hvor er det så, vi skal regulere, så tabet måske minimeres eller nulstilles, siger Steen Lynge.

Læs også Frygt for mindre i pension

Hos Demokraterne forventer Tillie Martinussen nu, at alle smøger ærmerne op:

- Organisationer og borgerne hvad de her ændringer vil betyde for den enkelte pensionsmodtager.

Mens løsgængeren, Naaja Nathanielsen, bakker op om opfordringen fra de høringsparter, der opfordrer politikerne til at nedsætte en kommission, der frem mod forårssamlingen 2017 skal kulegrave alle mulighederne for, at Grønland ikke går glip af de store skatteindtægter:

- Det her forslag kommer jo til at få nogle ret store konsekvenser for os alle sammen, og derfor så er det jo nødvendigt, at det bliver gjort ordentligt fra starten, siger løsgængeren.

Læs også Naaja Nathanielsen: Pensionsreform er brandslukning

Også Hans Enoksen fra Partii Naleraq støtter forslaget om en pensionsreform, som skønnes at kunne skæppe med 30-35 millioner kroner i landskassen.

Læs også Naalakkersuisut vil beholde pensions-millioner

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt