Fiskerne i Kangaatsiaq vil have bedre muligheder for at indhandle

Der er rigeligt med torsk i Kangaatsiaq-området. Det mener fiskerne i området, som nu søger bedre mulighed for at indhandle deres fangster.
Foto © : Jens-Otto Kristiansen/KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
19. september 2018 15:07

Derfor mødes fiskerne i dag onsdag med blandt andet Naalakkersuisoq for fiskeri, fisker- og fangerorganisationen KNAPK og Royal Greenland i et seminar i bygden Attu.

- Vi håber at seminaret kan pejle os hen i retning af hvordan vi i den nærmeste fremtid kan forbedre indhandlingsmulighederne, siger Ole Frederiksen fra fisker- og fangerforeningen i Attu.

Royal Greenland har fra årene 2012 til 2017 oplevet en markant øget indhandling af torsk i Kangaatsiaq og dens omkringliggende bygder.

Her har den selvstyreejede koncern nemlig oplevet en stigning på hele 400 procent i indhandlingen til fabrikken i Kangaatsiaq og anlæggene i bygderne Attu, Ikerasaarsuk og Niaqornaarsuk.

LÆS OGSÅ Kangaatsiaq får en ny skole

Ønsker at udnytte fisken, mens den er der

Men fiskerne mener, at de kan levere endnu flere fisk til fiskeindustrien.

Og de efterlyser større indhandlingskapacitet i området, og har inviteret andre aktører i fiskeriet til et seminar:

- Vi ved jo at bestanden ikke vil blive ved med at stige, og vi ønsker derfor udnytte den, mens den er der, siger Ole Frederiksen.

Naturinstituttet har de seneste to år undersøgt bestandene af torsk ved Kangaatsiaq. Men da undersøgelsen kun rækker to år, ønsker instituttet ikke at vurdere bestanden ved Kangaatsiaq området.

Dog konstaterer instituttet, at torskebestanden i hele Disko Bugt generelt er øget gennem de seneste ti år. Det bekræfter instituttets undersøgelser fra skib.