Tema: Fiskerilov

Fiskere om den nye lov: Jeg må anstrenge mig endnu mere for fortsat at kunne fiske

Den nye fiskerilov gør fremtiden usikker for fiskerne. De bekymrer sig for fabrikkerne, prisen på fisk og bæredygtigheden.
Forskere vurderer, at op til 400 jollefiskere kan miste deres levebrød på grund af den nye fiskerilov, som politikerne vedtog i går. Foto © : KNR / Malik Brøns
17. maj 2024 17:32

Torsdag brugte Inatsisartut over otte timer på at stemme en ny fiskerilov igennem. Før det var et halvt år gået med høring, demonstrationer og afbrændinger.

Og forud et forløb på over tyve år med udvalg, kommissioner og en kavalkade af ministre, som måtte gå af som følge af manglen på en ny lov.

Men hvad mener de personer, som er underlagt den længe ventede fiskerilov egentligt om den? KNR har været på gaden for at snakke med fiskerne.

Nukaaraq Lund Serritzlev bekymrer sig for, hvad der skal ske, hvis fabrikken i Aasiaat lukker om nogle år, som Polar Seafood har forudsagt. Foto © : KNR

En af dem er Nukaaraq Lund Serritzlev. Han kan både se fordele og ulemper ved loven.

- Jeg synes, det er en dårlig fordeling. For eksempel kommer fabrikken i Aasiaat til at lukke om nogle få år. Hvem skal så åbne en fabrik? Det kan ikke være andre end Royal Greenland, siger han.

Dog har tonen en lidt anden lyd, når de kommer til de individuelle omsættelige kvoter, som er en del af nye lov.

- Det er en god ting for mig at have mulighed for at få individuelle omsættelige kvoter. Det er godt for mig.

Jørgen Inuusuttoq er træt af, at de ikke kan få politikerne i tale til trods for flere demonstrationer. Foto © : KNR

KNR har også talt med Jørgen Inuusuttoq. Han ser lidt skeptisk på ambitionen om at gøre fiskeriet mere bæredygtigt, som loven lægger op til.

- Hvis man skal tænke på bæredygtighed, som man siger. Så er der rigtig mange fisk men der er også rigtig mange begrænsninger. Hvad laver vi? Vi kigger bare på. Biologerne siger altid: "Der er snart ikke flere", men der er masser. Hvornår fatter de det?

Fiskeriloven er vedtaget

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej. Den 16. maj vedtog Inatsisartut den nye lov efter flere måneder med politisk ballade og mistillidserklæringer.

Der er flere ændringer. Loven vil fordele fiskeriet på flere hænder, og dermed gælder den både for store rederier og små jollefiskere.

De store selskaber skal på sigt have færre kvoter, og det kommer til at koste arbejdspladser, frygter Polar Seafood.

En væsentlig ændring er også, at Royal Greenland på længere sigt ikke skal have højere kvoteloft end de private fiskerivirksomheder.

Og så er der forskere, der vurderer, at op til 400 jollefiskere kan miste deres levebrød. Det kan betyde, at de skal flytte til større byer, hvor der i forvejen er mangel på boliger og institutionspladser, har samfundsforsker Birger Poppel sagt.  

15 procent af den samlede arbejdsstyrke i Grønland beskæftiger sig med fiskeri enten på land eller til vands.

Ifølge Grønlands Statistik eksporterede Grønland fiskeprodukter til en værdi på over fem milliarder kroner i 2023. Den samlede eksport var på lige over seks millarder.

Og ifølge ham er det svært at råbe politikerne op.

- De er valgt af folket, men hvad laver de? De lytter ikke til folket. Vi har holdt to demonstrationer, og vi har ikke fået svar. Ikke en eneste prik. Det nytter ikke mere at sige sin mening, siger Jørgen Inuusuttoq.

Jens Karl Jeremiassen er bekymret, fordi prisen på fisk er lav for tiden. Foto © : KNR

Vi mødte også Jens Karl Jeremiassen, som bekymrer sig for sin privatøkonomi, efter loven er blevet vedtaget.

- Så billig, som fisken er lige nu, er det meget utrygt for os, at loven er vedtaget. Det er virkeligt utrygt, siger han.

Derfor bekymrer han sig også for sin fremtid som fisker.

- Det kommer til at ramme mig hårdt, jeg må anstrenge mig endnu mere for at kunne blive ved med at fiske.

Et af hans kritikpunkter går nemlig på, at det er svært at forny sit fiskeriudstyr, når profitten af at indhandle fiskene er så lav for fiskerne.

Og derfor har han et opråb til politikerne:

- Hvis jeg skulle sige noget til politikerne ville jeg sige: lyt til jeres vælgere.