Tema: Fiskerilov

‘Aasiaats hjerte er fiskefabrikken’ - Niels Oles hjerte banker for fabrikken, men nu kan han miste alt

Knap 100 fiskeri-medarbejdere i Aasiaat står til at miste deres job, hvis fabrikken i byen lukker på grund af nedgang i kvoter.
Niels Ole Kristensen er en af de i alt 96 medarbejdere, der står til at miste sit job, hvis fiskefabrikken i Aasiaat lukker som konsekvens af en ny fiskerilov. Foto © : Pauli Wille / KNR
15. maj 2024 14:01

- Vi bliver meget hårdt ramt.

Så kort og præcist kan konsekvenserne af lukningen af Polar Raajat Fabrikken i Aasiaat beskrives.

Den kontante udmelding kommer fra borgmester i Kommune Qeqertalik Ane Hansen, der står over for en virkelighed, hvor knap 100 fiskeri-medarbejdere fra Aasiaat mister deres job, hvis fiskeriloven bliver vedtaget.

Årsagen er, at forslaget til fiskeriloven vil skære i kvoterne til de kystnære fiskere. Det betyder, at Polar Seafood fremover vil have mindre kvoter, og så kan fabrikken i Aasiaat ikke løbe rundt, har Polar Seafood tidligere fortalt.

Regningerne fortsætter

En af dem, der står til at miste sit arbejde og dermed sit levebrød, er Niels Ole Kristensen. Han arbejder til dagligt som produktionschef på fabrikken i Aasiaat.

- Det er rystende og chokerende. Det er en dårlig nyhed, at fabrikken skal lukke.Vi skal jo allesammen betale regninger, og hvordan skal vi fremover betale dem og vores husleje?

- Fabrikken er byens hjerte, og det vil få konsekvenser for indtægterne i Aasiaat, og byen vil kollapse, siger Niels Ole Kristiansen.

Lukningen af fabrikken kan betyde, at Niels Ole Kristensen og hans familie bliver nødt til at flytte, fordi han ikke kan finde nyt arbejde i byen.

Hvis fabrikken skal lukke, vil det ske inden for tre år. Foto © : Pauli Wille / KNR

Det er nemlig ikke realistisk, at byen kan nå at skabe arbejdspladser til alle, der bliver berørte, lyder det fra borgmester Ane Hansen.

- Det er ikke kun de 96 fabriksarbejdere, der mister deres job. Det går også ud over fiskere og servicemedarbejdere i byen, siger hun.

Ingen alternativer

I alt holdes 120 personer i fast beskæftigelse på grund af fabrikken, og lukningen vil ifølge borgmesteren koste 250 millioner kroner i omsætning.

- Hvis ikke naalakkersuisut og Inatsisartut har ideer til at erstatte arbejdspladserne, vil vi ikke kunne magte opgaven med så hurtigt at skabe 120 arbejdspladser. 

Og det kan få store konsekvenser for hele Grønland, mener Niels Ole Kristensen.

- Når fabrikken i Aasiaat lukker, rammer det ikke kun Aasiaat, det rammer hele Grønland, for vi skal jo begynde og tænke på at flytte til et andet sted. Og det er en skam, for jeg mener, at Aasiaat er et dejligt sted. 

Lige børn leger bedst

Generelt mener Niels Ole Kristensen, at fiskeriloven er ensidig og giver flere fordele til Royal Greenland end andre.

En kritik, der lyder igen og igen. Han forstår ikke, hvorfor politikerne lægger op til at lukke en fabrik, som kører godt.

- Jeg synes, at fabrikkerne og virksomhederne skal behandles lige. Jeg kan ikke forstå, hvorfor den virksomhed, der ejes af det grønlandske folk, skal tilgodeses.

Hvis det stod til Niels Ole Kristensen, skulle fabrikken i Aasiaat forblive, og han lægger ikke skjul på, at han synes, det er en forkert beslutning, naalakkersuisut er ved at tage, fortæller han.

Hvordan hans og familiens fremtid ser ud, er endnu uvist, for loven er endnu ikke vedtaget. Fiskeriloven skal debatteres for tredje gang på torsdag, hvor der skal stemmes om den.