Borgmester om fiskerilov: Politikerne gambler med folks levebrød
Det er magtspil og hurtige beslutninger fremfor godt politisk håndværk, som lige nu udspiller sig i Inatsisartut.
Sådan lyder en skarp kritik fra borgmester i Kommune Qeqertalik Ane Hansen fra Inuit Ataqatigiit i en pressemeddelelse.
Her langer hun kraftigt ud efter landspolitikerne på tværs af partierne for at haste en ny fiskerilov igennem uden seriøst at overveje, hvilke konsekvenser loven vil få for mange familier og bosteder.
- Det er dybt bekymrende at opleve, at grundlaget for vores erhverv og skatteindtægter i den grad bliver behandlet som om, det drejer sig om at rafle, siger Ane Hansen.
Hun kritiserer dermed sit eget parti for at presse fiskeriloven igennem i naalakkersuisut sammen med Siumut. Og vel at mærke frem for at søge enighed med andre partier i Inatsisartut.
Og lykkes det, vil det ifølge hende skabe en situation med stor usikkerhed i fiskeriet.
- Hvis der ikke søges en helhedsløsning, som bakkes op af en bred aftale, risikeres der en tilbagevendelse af den tilstand, som eksisterede i 1980´erne, hvor fiskerierhvervet var en økonomisk belastning for samfundet, hvilket er ikke ønskværdigt, siger Ane Hansen.
Borgmester: Flere fabrikker vil lukke og folk flytte
I forslaget til en ny fiskerilov er der lagt op til at ændre på kvoterne i det kystnære fiskeri.
Det betyder for eksempel, at der skal være færre kvoter til de privatejede virksomheder. Polar Seafood står til højest at må have 20 procent af den samlede kvote på rejer. Det har ikke ændret sig. Det, der har ændret sig, er, at indhandlingspligten er blevet forhøjet fra 25 til 30 procent.
Men det er ikke nok, meddeler Polar Seafood nu. Ifølge selskabet vil det betyde, at fiskerifabrikken i Aasiaat vil lukke inden for tre år og dermed tage arbejdet for knap 100 medarbejdere.
Og det vil medføre store tab, både menneskeligt og økonomisk i kommunen, påpeger borgmester Ane Hansen.
- Dette vil medføre katastrofelignende konsekvenser for Kommune Qeqertalik.
Demokraatit, Atassut og Naleraq har kraftigt protesteret over indholdet i forslaget til fiskeriloven, og at lovforslaget er blevet hastet hurtigt igennem i Inatsisartut.
Også KNAPK har gjort det klart, at dens medlemmer ikke bakker op om forslaget til den nye fiskerilov.
- Der er blevet sendt punkter fra kysten med de ting, vi gerne vil have med i loven. Men politikerne har ikke taget nogen af dem med, derfor går vi ikke med til forslaget, sagde Nikkulaat Jeremiassen, der er formand for KNAPK, til KNR i april.
Forslaget til en ny fiskerilov skal diskuteres for anden gang i dag i Inatsisartut.
Tredjebehandling og sidste afstemning om forslaget står til på torsdag i næste uge.