Tema: Fiskerilov

Nyt bud på fiskeriloven er landet

Kvoterne skal over tid reduceres. Det er essensen af det justerede udkast til fiskeriloven, der blev sendt tilbage til Inatsisartut sent i går aftes.
Nyt forslag til fiskeriloven lægger op til lige vilkår for alle. Foto © : Malik Brøns/ KNR

Den er blevet udskudt flere gange. Men tirsdag aften blev forslaget til landets fiskerilov langt om længe afleveret tilbage til Inatsisartut efter at have været i Fiskeriudvalgets hænder i knap en måneds tid.  

I mellemtiden har udvalget læst, rettet og kommenteret udkastet til det meget omdiskuterede lovforslag. Det har resulteret i en række forslag til nogle ændringer, som politikerne i Inatsisartut nu skal tage stilling til. 

En væsentlig ændring er, at Royal Greenland ikke længere står til at få et højere kvoteloft end de private fiskerivirksomheder. Royal Greenlands kvoter bliver over tid gradvist reduceret fra 33,3 procent. Hvor meget, de bliver reduceret til står der ikke, men det bliver gjort for at sikre lige konkurrencevilkår for alle aktører, står der i forslaget.

Royal Greenland får så stor en del af kvoterne, fordi de er med til at sikre arbejde til folk på land.

Bevar fiskefabrikkerne

Til gengæld lægger forslaget op til, at Naalakkersuisut forsøger at bevare for eksempel fiskefabrikken i Aasiaat. Det skal ske ved, at rejefiskerne skal levere mere af deres fangst ind til fabrikkerne, så der er mere arbejde. I dag skal de levere 25 procent, fremover skal de levere 30 procent.

Fakta om fiskeriloven

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej.

Den, der gælder nu, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. 

I 2021 kom Fiskerikommissionen med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.

Embedsmændene i Departementet for Fiskeri lavede et forslag til en ny lov. Høringsfristen sluttede onsdag 24. januar 2024.

Både lokalpolitikere og fiskere rasede over, at de ikke kunne nå at tage stilling til lovforslaget på otte uger.

Sidst i marts afleverede Kim Kielsen (S), naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, det endelige fiskerilovforslaget til Inatsisartut.

Under forårssamlingen skal Inatsisartut behandle fiskeriloven.

Fiskefabrikken i Aasiaat er en blandt flere fabrikker, der giver underskud. 

- Det har kostet omkring 200 millioner kroner i 2023 at holde underskudsgivende fabrikker åbne. Så hvis vores grundlag for fremtiden bliver ændret med fiskeriloven, må vi se på virksomhedens balance i økonomien og kigge på, hvad der kan betale sig, og hvad der ikke kan betale sig, sagde Niels Thomsen, der er næstformand i Royal Greenland i sidste uge.

Ikke tilfreds

Men selvom Royal Greenland altså ikke længere står til at få flere kvoter end andre, så er oppositionen stadig skeptisk over for det nuværende bud på en ny lov.

- Jeg føler mig slet ikke hørt, overhovedet ikke. Og det samme gælder fiskerne og lønmodtagerne, som vil blive hårdest ramt. De skal inddrages mere og der skal være mere åbenhed, sagde Jens Napaattooq fra Naleraq til KNR tidligere på ugen.

Og den kritik går igen, hos Demokraatit. Derfor har begge partier skrevet under på en såkaldt mindretalsudtalelse, der erklærer, at de ikke bakker op om loven, som den ser ud nu. 

I udkastet til fiskeriloven har Royal Greenland indtil nu stået til at blive tildelt et kvoteloft på rejer på 33,3 procent. Det er det loft, der nu måske bliver reduceret.